Vlada Brčko distrikta BiH održala 25. nastavak 27. vanredne sjednice

7.6.2014.  Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj vanrednoj sjednici donijela je Odluku kojom je dala saglasnost da se avionska dezinsekcija (zamagljivanje protiv komaraca), na području Brčko distrikta BiH izvede upotrebom insekticida Neopitroid premium.

Image for news

Dezinsekciju će izvršiti Vlada Brčko distrikta BiH u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Republike Hrvatske. Gradonačelnik dr. Anto Domić je napomenuo da je još prije desetak dana najavljena zajednička aktivnost tri države što se tiče uništavanja komaraca u slivu rijeke Save. "U međuvremenu smo imali dosta kontakata i izvjesnih nejasnoća oko insekticida koji će se primjenjivati.  Iako je njegovo korištenje odobreno u Hrvatskoj i EU, nije odobren u jednom od entiteta u BiH, te smo u skladu sa tim jutros, na nastavku vanredne sjednice, odobrili njegovo korištenje na prostoru Brčko distrikta BiH“, dodao je dr. Domić. On je istakao da su mape sa obuhvatom za prskanje jučer proslijeđene adekvatnim službama u Hrvatsku i da se  početak tretiranja komaraca na prostoru Brčko distrikta BiH može očekivati u ponedjeljak, ali da će tačan termin biti preciziran sutra. "Zatražili smo da se obuhvati površina od 25.000 hektara odnosno sliv rijeke Save, Tinje, Brke i Zovičice te se nadam da će ovaj tretman komaraca dati svoj adekvatan učinak", kazao je gradonačelnik. Također, istakao je da će Brčko distrikt BiH snositi troškove plaćanja insekticida, dok su gorivo i avioni donacije.
DSC_0255
Gradonačelnik je naglasio da vrijeme elementarne nepogode zahtijeva i neke nepredviđene troškove koji nisu jasno specificirani u budžetu ističući da s tim u vezi postoji fond rezerve. "S obzirom da je veliki dio posla urađen i da smo u njegovom obavljanju koristili pojedince, firme, nabavljali nužnu opremu i materijal pristigli su i računi za plaćanje. Na sjednici Vlade zadužen je zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić kao predsjednik radne grupe da zajedno sa drugim članovima Vlade i predstavnikom Direkcije za finansije koji upravlja procesima plaćanja, do utorka proanaliziraju sve račune koji su pristigli i da provjere da li je način i metodologija stvaranja obaveze u skladu sa zakonom i da se takvi računi pripreme za izvještaj Skupštini kako bi se mogli platiti", pojasnio je dr. Domić.
On je dodao da se iznos onog što je angažovano po Zakonu o izvršenju budžeta, a vezano je za elementarnu nepogodu, kreće oko 700.000 konvertibilnih maraka, što svakako ne predstavlja konačan iznos s obzirom da ima troškova koji su nastali kao plod već ranije ugovorenih obaveza po okvirnom sporazumu. Također, pojavili su se izvjesni računi koji ne spadaju u ovu oblast kao što je popravka kod prokišnjavanja ili nekih drugih obaveza za koje je već unaprijed planirana budžetska stavka. Gradonačelnik je napomenuo da se zbog obaveze prevencije pojave epidemije u kratkom vremenskom periodu na siguran način morao ukloniti namještaj i izvršiti dezinfekcija i čišćenje kuća, privrednih objekata i površina, kao i da su za to angažovane firme koje su obavile posao koji je vrlo zahtjevan i rizičan sa higijensko-epidemiološke tačke gledišta te da se to nastojalo uraditi u što je moguće kraćem periodu. Za spomenute poslove računi još uvijek nisu ispostavljeni i tek će kasnije pristizati, stoga će se i u rebalansu budžeta te stavke još dodatno objasniti i obrazložiti. "S tim u vezi donijeli smo i zaključak da će Vlada Brčko distrikta BiH platiti PDV za one firme koje su se odrekle naplate za svoj rad ili troškova koje su imali jer je to jedan veliki doprinos u borbi za spašavanje ljudi i materijalnih dobara i nema razloga da firma koja angažuje svoje ljude, mašine, materijalna sredstva još plaća i PDV za nešto što nije naplatila", izjavio je gradonačelnik Domić.

DSC_0247