Vlada Brčko distrikta BiH održala 149. vanrednu sjednicu

11.11.2016. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je jutros na vanrednoj sjednici Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u međuinstitucionalne radne grupe za izradu strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH 2016–2020. godine.

Image for news

Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojen je Prijedlog odluke o kriterijima za dodjelu novčanih nagrada za studente generacije s područja Brčko distrikta BiH.

Šef resornog Odjeljenja Boško Stojković rekao je da su osigurana sredstva u iznosu od 5.000 KM koja će podijeliti svi studenti koji ispunjavaju kriterije.

„Da bi konkurisali za ova sredstva, studenti, osim prebivališta u trajanju od najmanje godinu dana od podnošenja zahtjeva, moraju imati certifikat od fakulteta koji se finansira sredstvima iz budžeta entiteta, kantona ili Brčko distrikta BiH, da su proglašeni studentom generacije“, objasnio je Stojković.

2016-06-10-124_VSV-2

Na prijedlog Odjeljenja za javnu sigurnost na današnjem zasjedanju usvojeno je nekoliko odluka:

  • Prijedlog Odluke o utvrđivanju  radnih mjesta od posebnog značaja u Odjeljenju za javnu sigurnost
  • Prijedlog Odluke o odobravanju programa utroška sredstava s pozicije grantovi nevladinim organizacijama koje se bave humanitarnim deminiranjem, zaštitom i spašavanjem, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i obrazovnim i naučnim institucijama za realizovanje projekata iz oblasti zaštite i spašavanja
  • Prijedlog Odluke o utvrđivanju kriterija i programa utroška sredstava za dodjelu s pozicije grantovi neprofitnim organizacijama u Pododjeljenju za zaštitu i spašavanje.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović je istakao da je Vlada u Budžetu za 2016. godinu kao prioritet predvidjela Odluku o utvrđivanju radnih mjesta od posebnog značaja kako bi se za najmanje plaćene kategorije, a obzirom na odgovornosti koje nose, povećala plata definisana u budžetu.

DSC_0044

Na današnjem vanrednom zasjedanju usvojen je i Prijedlog Odluke o izdvajanju novčanih sredstava za plaćanje izvršenih usluga osiguranja objekta Policije Brčko distrikta BiH za period od 1. do 20. oktobra 2016. godine, na prijedlog Odjeljenja za javne poslove.
 
Na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja usvojen je Prijedlog Odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH za člana Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
Na 149. vanrednoj sjednici, Vlada se očitovala o zahtjevu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine te imenovala predstavnika Brčko distrikta BiH za člana Delegacije Bosne i Hercegovine za pokretanje i vođenje postupka izmjene i dopune Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača između Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Međunarodne komisije za nestale osobe.
 
Usvojen je i Prijedlog Zaključka o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH za člana i zamjenika člana radne grupe za carine i pravila porijekla za CEFTA Pododbor za carine i pravila porijekla.
Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu donesena je Odluka o angažovanju tri ribolovna čuvara.

2016-06-15-125_VSV-Adnan_Pasalic

„S obzirom na to da za nekoliko dana ističe dodjela na upravljanje ribolovnim vodama u Brčko distriktu BiH, Odjeljenje je raspisalo javni poziv kako bi upravljanje vodama u smislu sportskog ribolova bilo dato na upravljanje i narednih pet godina. Međutim, na inicijativu Udruženja ribolovaca i Ribolovnog saveza održali smo sastanke gdje smo identifikovali određene probleme kada je u pitanju funkcionisanje Ribolovnog saveza, što se odražava na upravljanje vodama u Brčko distriktu BiH kada je sportsko-rekreativni ribolov u pitanju. Cilj je stvoriti uslove, ukoliko Odjeljenju zatreba, da se iskoristi zakonska mogućnost i da Odjeljenje samo upravlja vodama u okviru sportsko-rekreativnog ribolova, i iz tog razloga nam je neophodna ribolovna čuvarska služba“, izjavio šef resornog odjeljenja Adnan Pašalić.

 DSC_0037