Vlada Brčko distrikta BiH održala 125. vanredno i nastavak 101. redovnog zasjedanja

14.6.2016. Na vanrednoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je jutros Odluku o pokretanju inicijative za izmjene i dopune Regulacionog plana naselja Grčica. Šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose Ismet Dedeić objasnio je da će ovim izmjenama biti omogućen nastavak aktivnosti na  izgradnji omladinskog centra.

Image for news
„Vlada je prihvatila prijedlog Odjeljenja da se pokrene procedura izmjene Regulacionog plana naselja Grčica kako bi kroz odluku Skupštine i neophodnu proceduru za tri do četiri mjeseca mogli konkretizirati ove aktivnosti“, istaknuo je šef Odjeljenja Ismet Dedeić.

2016-06-15-125_VSV-Ismet_Dedeic

Na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o utvrđivanju nadležnosti komisije o općim i posebnim kriterijima za utvrđivanje korisnika stambenog zbrinjavanja u okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara.

Članovi Vlade primili su k znanju informacije o pripremama za donošenje operativnog plana za izradu novih strateških dokumenata za reformu javne uprave uz prijedlog zaključka kao i Odluku o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Međuentitetsku radnu grupu za izradu strateškog dokumenta za reformu javne uprave za period 2016–2020. godine.

Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove Vlada Distrikta primila je k znanju Informaciju za izradu strategije u oblasti prometa za period 2015–2030. godine u Brčko distriktu BiH.

U nastavku 101. redovne sjednice Vlada je odobrila Smjernice za izmjene Zakona o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH.

2016-06-15-125_VSV-Tomislav_Stjepanovic

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Tomislav Stjepanović  izjavio je da će se ovim izmjenama preciznije regulirati rad po osnovu privremenih i povremenih poslova kao i volontiranje.

„Također, omogućili smo ljudima koji su pet godina u javnim službama, a koji su u međuvremenu stekli visoku stručnu spremu da se mogu zaposliti na radnim zadacima koji zahtijevaju taj nivo obrazovanja“, kazao je šef resornog odjeljenja Tomislav Stjepanović.

Na današnjoj sjednici Vlada Distrikta odobrila je i Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu Brčko distrikta BiH.

Prema riječima šefa Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Adnana Pašalića u ove se izmjene prvenstveno ide s ciljem da bude promijenjena politika davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Distrikta.

„Imamo obavezu produžiti rok za davanje pod zakup poljoprivrednog zemljišta, a gdje se ostvaruju određene investicije od strane zakupoprimaca. Trenutno je to 10 godina, dok je u entitetima taj rok od 20 do 25 godina. Stoga bismo i mi išli na sličnu varijantu“, kazao je Pašalić.

2016-06-15-125_VSV-Adnan_Pasalic

Smjernica koju je podržala Vlada ima za cilj da svi budu ravnopravno tretirani, bez obzira bili oni veliki ili mali proizvođači, i ostavlja mogućnost zakupa svima koji primarnu poljoprivrednu proizvodnju zasnivaju na potrebama tržišta.

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je danas i Smjernice za izradu nacrta zakona o tržištu papira od vrijednosti.