Vizija turizma za Brčko distrikt BiH


7.6.2013. Nakon dvogodišnje analize eksperata EU na projektu u vezi s tehničkom pomoći za podršku industriji turizma u BiH u petak, 7. juna 2013. godine, prezentovana je analiza trenutnog stanja i date preporuke i separatni prijedlozi za funkcionisanje u daljnjem periodu.Ovome sastanku prisustvovali su šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Mustafa Nuković i šef Službe za turizam dr. Aleksandar Đurić koji su ovom prilikom rekli da održivi razvoj turizma zahtijeva od svih učesnika postupanje u skladu s principima održivog razvoja.



Image for news

Tokom prezentacije moglo se čuti da je neophodno da se shvate, prepoznaju i zadovolje potrebe turista, investira u edukaciju zaposlenih, poštuju kulturne i vjerske različitosti te sačuva i obnovi prirodno i kulturno bogatstvo.

2013-06-11-Vizija_Turizma_za_Brcko-2

Iz strateškog dokumenta Vizija razvoja turizma za Brčko preporuka je da se u narednom periodu podstiče integrisani pristup održivom razvoju turizma u Brčko distriktu BiH koji u razvojnom smislu ima za cilj zadovoljenje svih potreba turista, uz dugoročno održanje kvaliteta okoline i omogućavanje budućim generacijama da na izvornim karakteristikama prirodnih i društvenih resursa nastave razvijati turizam.