Viši predstavnik šefa Misije OSCE-a sastao se s gradonačelnikom dr. Domićem

17.4.2013. Nastavak dugogodišnje saradnje OSCE-a sa Brčko distriktom BiH kao i aktivno učešće u oblastima stvaranja efikasnije administracije i reforma obrazovnog sistema bile su glavne teme razgovora gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Ante Domića i višeg  predstavnika šefa Misije OSCE-a Aleksandra Čuplugina.

Image for news

Dr. Anto Domić je istakao da su višeg predstavnika šefa Misije OSCE-a zanimale i aktivnosti u vezi sa uspostavljanjem pravne regulative u sferi ravnopravnosti spolova i borbi protiv nasilja u porodici.

Isto tako, razgovarano je i o aktuelnom problemu u vezi s entitetskim državljanstvom kao i  funkcionisanju Distrikta nakon zatvaranja Ureda OHR-a u Brčkom.

2013-04-18-Visi_predstavnik_OSCE-2

Iskazana je otvorenost od strane predstavnika OSCE-a prema Brčko distriktu BiH i ponuđena pomoć u svim oblastima gdje postoji potreba.

Aleksandar Čuplugin je izrazio posebno razumijevanje za građane Brčko distrikta BiH te istakao očekivanja za rješavanjem problema entitetskog državljanstva od strane Parlamenata Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske izmjenama zakona kojim bi se takse za entitetsko državljanstvo na nivou oba entiteta izjednačile.