Vanredno zasjedanje Vlade Brčko distrikta BiH o stanju u vezi s poplavama

4.5.2014. Usljed obilnih kišnih padavina koje su uzrokovale poplave u pojedinim dijelovima Distrikta danas je održan nastavak 25. vanredne sjednice na kojoj je Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala trenutno stanje na poplavljenim područjima te su u skladu s tim Vladina odjeljenja kao i javne ustanove i preduzeća dobili konkretna zaduženja o tome šta je potrebno učiniti u narednih 16 sati.

Image for news
"U ovom trenutku imamo dvije ključne stvari, a to su vode koje idu slivom rijeke Brke i vode koje idu slivom rijeke Tinje.  Odjeljenje za poljoprivredu  i Odjeljenje za javnu sigurnost su dobili zaduženja da nastave sa koordiniranjem odbrane od poplava, s tim da je Odjeljenje za javnu sigurnost dobilo zadatak u smislu angažovanja dodatnih mašina i ljudstva u svim situacijama kada treba promptno djelovati na terenu kako bi se otklonile izvjesne prepreke ili smanjila eventualna šteta. Ključno je također povećati informisanost kako bi građani bili upoznati na koji način mogu tražiti pomoć i javiti probleme koje im zadaju poplave", izjavio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, ističući da će se stanje tokom noći kontinuirano procjenjivati i koristiti svi raspoloživi resursi.
On je dodao da će se ljudstvo pojačati angažovanjem stručnjaka iz Odjeljenja za javne poslove, te da je izdata naredba direktorima javnih preduzeća "Putevi", "Komunalno" "Zdravstveni centar" i "Radio Brčko" da se iz svojih nadležnosti aktivno uključe u čitavu priču.

DSC_0630

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović je naglasio da su brojevi telefona 121 i 123 dostupni građanima za prijavu poteškoća i problema u poplavljenim područjima te da su pripadnici Civilne zaštite, Crvenog krsta i pojedinih nevladinih organizacija na terenu od ranih jutarnjih sati.
U Omladinskom centru organizovan je i alternativni smještaj za one koji budu u takvom stanju da ih se mora evakuirati. "Situacija se iz minute u minutu mijenja, u ovom trenutku prioritet Vlade  je obezbijediti sigurnost ljudi, poslije toga imamo objekte i životinje i sve ostalo", rekao je Vojnović.
Napomenuo je da je nivo Save u 14.00 sati bio 603 cm i da je procjena da će se situacija do kraja dana i sutra pogoršati. Prema njegovim riječima trenutno je ugroženo 250 do 300 kuća i do sada je izlijevanje bilo u Prijedoru, zatim u Uloviću, dok je u Palanci zahvaćen zaselak Đonlići, poznato plavno područje, a u Omerbegovači su već podijeljene vreće i pijesak, kod „Kajzera“ gdje postoji čuveno suženje Zovičice.  U zaseoku Cvijanovići u Bijeloj put je kompletno pod vodom, kao i dio od Cerika prema Arizoni, a problemi se mogu očekivati i u Vukšiću, Jagodnjaku i Poljacima te u Grbavici.
Nastavak vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH zakazan je za sutra 5. maj s početkom u 8.00 sati u prostorijama Gradske vijećnice na kojoj će se razmatrati elementi za proglašenje elementarne nepogode.