Usvojena lista prioritetnih projekata Brčko distrikta BiH


3.4.2015. Odluka o utvrđivanju liste prioritetnih projektnih ideja Brčko distrikta BiH usvojena je tokom jučerašnjeg nastavka 82. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH. Gradonačelnik dr. Anto Domić istakao je da Vlada Distrikta pokušava da se odupre dosadašnjim navikama u smislu ad hoc kandidovanja projekata od općeg značaja za stanovništvo Brčko distrikta BiH odnosno tzv.  kapitalnih projekata.




Image for news

"U saradnji sa Evropskom komisijom pokušavamo da sačinimo plan investicija i prioritetnih projekata čije bi se realizovanje ogledalo u planovima budžeta Brčko distrikta BiH. Stoga smo kreirali listu prioriteta počevši od projekta vodosnabdijevanja, uklanjanja otpadnih voda, čvrstog otpada, regulisanja vodotoka, sistema navodnjavanja i odvodnje u poljoprivrednoj proizvodnji, unapređenja industrijskih zona i izdvajanja industrijskog kolosijeka, investiranja u JP "Luka Brčko", izgradnje sekundarne vodovodne mreže i još mnogo drugih važnih projekata od općeg interesa za Brčko distrikt BiH", naveo je gradonačelnik Domić ističući da se svi oni nalaze na listi prioriteta Vlade Brčko distrikta BiH i važni su u procesu kandidovanja za sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

On je dodao da su neki od tih projekata već kandidovani prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj u BiH (EBRD), kao i prema Svjetskoj banci.

"Ranije sam spominjao da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) jako zainteresovana za realizovanje projekta revitalizacije luke u Brčkom kao i izmještanja industrijskog kolosijeka. U ovom trenutku imamo visok stepen usaglašenosti prioriteta za izgradnju glavnog transportnog cjevovoda na potezu Plazulje – Potočari te nastavljamo razgovore oko projekata uklanjanja čvrstog otpada, mogućeg finansiranja izgradnje sistema prečistača otpadnih voda, izgradnje sekundarne vodovodne mreže, industrijskih zona i to nam je jedan od prioriteta oko kojeg ćemo razgovarati s potencijalnim finansijerima iz Evropske banke.

S druge strane, Svjetska banka nas već sada prati s nekim projektima oko uređenja vodotoka i sekundarnih kanalizacionih sistema, a također smo kandidovali projekat komasacije Brčko distrikta BiH te druge projekte koji bi poboljšali infrastrukturni kapacitet Brčko distrikta BiH s ciljem privlačenja investitora", naglasio je dr. Domić.

Prema riječima gradonačelnika na ovaj način ostvarena je prva pretpostavka za kandidovanje izvjesnih projekata prema fondovima Evropske unije kao i prema finansijskim institucijama s obzirom da imaju sličan koncept analize opravdanosti investiranja.