Usvojen rebalans budžeta Brčko distrikta BiH za 2014. godinu

10.12.2014. Na desetom vanrednom zasjedanju Skupština Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o usvajanju amandmana na Budžet Brčko distrikta BiH za 2014. godinu, te izmjene Zakona o izvršenju budžeta za ovu fiskalnu godinu.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je da su nakon višemjesečnog usaglašavanja na Skupštini Distrikta argumentovano predočeni razlozi i stavke koje treba rebalansirati i na kojim pozicijama je potrebno osigurati dodatna sredstva da bi se ispunile sve zakonom propisane obaveze. Pored toga, on navodi da su ovim rebalansom obuhvaćene potrebe administracije, privrede, zdravstva, ali i neki ključni kapitalni projekti poput vodosnabdijevanja.
Gradonačelnik dalje pojašnjava da rebalansom nisu ukidani kapitalni projekti nego je urađena izvjesna preraspodjela kapitalnog budžeta s obzirom da postoje projekti koji su pozicionirani, a čije se realizovanje ne planira u narednih nekoliko godina.

2014-12-10-Usvojen_rebalans-1

"Mnogi projekti su stavljeni u budžet bez prethodno riješenih imovinskopravnih odnosa i pribavljene tehničke dokumentacije. Neke od tih projekata smo djelimično realizovali, dok smo višak sredstava uvrstili u novu preraspodjelu. S druge strane za stavke koje su pozicionirane u budžetu ostavljena su dostatna sredstava za projektovanje i rješavanje imovinskopravnih odnosa", rekao je dr. Domić.
Prema njegovim riječima u visokom je stepenu i priprema budžeta za 2015. godinu, koji je u fazi tehničkog uređivanja, a usvajanje tog dokumenta se očekuje do kraja godine nakon čega će biti upućen u skupštinsku proceduru.
Na pitanje novinara gradonačelnik je izjavio da će i ove godine na Trgu mladih biti organizovan doček Nove godine, kao što je rađeno i prethodne dvije godine.
"Uz uvažavanje svih kritika i onih koji se ne slažu s tim, ipak tri ili četiri hiljade ljudi, koji su prethodnih godina izlazili na trg i uz prigodnu muziku međusobno se družili, zaslužuju da se za njih pripremi jedan takav novogodišnji doček", zaključio je Domić.