Usvojen Prijedlog rebalansa budžeta za 2016. godinu

27.12.2016. - Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 2. vanrednoj sjednici Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu.
Ukupan iznos ovogodišnjeg budžeta uz rebalans iznosi 204 miliona KM i uravnotežen je na prihodovnoj i na rashodovnoj strani, te po hitnom postupku proslijeđen u skupštinsku proceduru.

Image for news

„Vlada Brčko distrikta BiH je danas konačno usvojila rebalans Budžeta za 2016. godinu i uputila ga u skupštinsku proceduru. Skupština bi trebala sutra vanredno zasjedati i po zahtjevu gradonačelnika dati na usvajanje rebalans, kao i Odluku o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH u 2017. godini.

Na ovaj način Vlada je uspjela zadovoljiti sve iskazane potrebe od strane odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH, tako da je, osim izmirenja zakonskih obaveza kada su u pitanju podsticaji u privredi i poljoprivredi, za finansiranje troškova utroška sredstava za javnu rasvjetu osigurano oko milion konvertibilnih maraka koji će zajedno s još nekim udruženim sredstvima od strane zdravstvene ustanove (oko 400.000 KM) predstavljati onaj okvir u kojem bi trebalo riješiti problem CT-a koji je neophodan za funkcionisanje zdravstvene ustanove. Iako nismo ranije uspjeli usvojiti rebalans,  vjerujem da  ćemo do kraja godine uspjeti da provedemo sve one procedure i da realizujemo rebalans po svim njegovim stavkama“, rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

2016-12-27-Usvojen_rebalans-2

Budžet za 2016. godinu sa svim ovim uštedama u finansiranju iznosit će oko 204 miliona KM, zaključio je gradonačelnik Milić.

Vlada je na istoj sjednici usvojila Odluku o privremenom finansiranju odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH za 2017. godinu, te je na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove usvojila i Odluku o odobravanju Programa utrošaka sredstava s pozicije Grantovi neprofitnim i drugim organizacijama za 2016. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove – Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama – peti dio.