Urediti oblast dodjele donacija i humanitarne pomoći


28.5.2014. Glavni koordinator Vlade Distrikta Nenad Kojić održao je juče sastanak sa predstavnicima vjerskih zajednica, Crvenog križa/križa, Karitasa, Merhameta, Kola srpskih sestara kao i Vermonta sa kojima je razgovarano o uspostavljanju kontrole dodjele humanitarne pomoći koja pristiže u Brčko. Kojić je naglasio da su svi učesnici sastanka bili saglasni da se stvari u oblasti humanitarne pomoći moraju standardizovati u interesu građana kojima je ta pomoć neophodna, ali i radi ozbiljnog predstavljanja i ostvarivanja kontakata sa potencijalnim donatorima.


Image for news
"Ukupne količine i vrste humanitarne pomoći koje su do sada pristigle na područje Brčko distrikta BiH se ne znaju jer ne postoji kvalitetna evidencija koja bi se unijela u središnji registar", izjavio je Kojić kojeg je Vlada imenovala kao povjerenika za humanitarnu pomoć u Brčko distriktu BiH. On je istakao da je pripremljena odluka Vlade kojom će se formirati koordinacioni tim za praćenje prikupljanja i podjele pomoći kako bi se uspostavila apsolutna evidencija u toj oblasti. Kada je riječ o tome šta u ovom trenutku nedostaje Brčko distriktu BiH Kojić je kazao da i dalje postoji potreba za hranom, zatim higijenskim i dezinfekcionim sredstvima, namještajem, bijelom tehnikom, keramikom i sanitarijama te građevinskim materijalom.
DSC_1016

Glavni koordinator Vlade Nenad Kojić još je naglasio da će u ime Vlade Distrikta humanitarnu pomoć dalje prikupljati samo brčanski Crveni krst/križ, Karitas, Merhamet i Kolo srpskih sestara te da se uvode jasna pravila i evidencije. „To ne znači da ostali pojedinci i organizacije neće moći prikupljati pomoć, ali će to raditi prema svojim pravilima“, objasnio je Kojić. Dodao je da će Vlada Brčko distrikta BiH uspostaviti centralnu evidenciju u kojoj će se svakodnevno pratiti stanje magacina ali i trag pomoći, od prvog kontakta do preuzimanja robe od korisnika.
„Kontakti donatora, zajedno sa identifikacijom i podatkom o potrebama moraju se prijaviti koordinacionom timu koji će imenovati Vlada Distrikta. Zatim se upućuje na neku od četiri organizacije koje imaju ovlaštenja, a oni je dalje skladište u svoje magacine u skladu sa skladišnim poslovanjem“, objasnio je Kojić. On je napomenuo da će morati odgovarati oni koji su radili izvan ovlaštenja, ukoliko bude prijava o neregularnosti u ovoj oblasti za dosadašnji ili budući rad.

DSC_1034