Upriličena primopredaja donacije Deminerskom timu Oružanih snaga BiH

19.11.2014. Na području Tinjaša, nedaleko od Donjeg Vukšića danas je posredstvom Norveške narodne pomoći predstavnik Švicarske fondacije „DIGGER“ uručio namjensku mašinu Deminerskom timu Oružanih snaga BiH koji izvodi radove na više lokacija u Brčko distriktu BiH.


Image for news
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić obraćajući se prisutnima na današnjem događaju je istakao da je Brčko distrikt BiH jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja izdvaja značajna sredstava za deminiranja, ali da i unatoč kontinuiranim višegodišnjim naporima još uvijek postoji oko 23 miliona kvadratnih metara minsko sumnjivih površina.

2014-11-19-Posjet_Oruzanih_snaga_BiH-4

2014-11-19-Posjet_Oruzanih_snaga_BiH-2

"Imajući u vidu vrijednost radova koji se na tržištu mogu dobiti potreban je još značajan broj godina da bismo dosadašnjim tempom u potpunosti očistili Brčko distrikt BiH od mina. Svake godine izdvajamo oko milion i petsto hiljada konvertibilnih maraka za nabavku radova za deminiranje. Tome treba dodati i da je u proteklih nekoliko godina Norveška narodna pomoć vodila radove čija je vrijednost procijenjena na oko dva miliona konvertibilnih maraka, kao i angažman Oružanih snaga BiH koje na više lokacija u Distriktu i ove godine čiste minska polja.

2014-11-19-Posjet_Oruzanih_snaga_BiH-7

Komandant zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Ante Jeleč i zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac također su prisustvovali primopredaji ove vrijedne donacije.
Nakon uvodnih obraćanja upriličena je prezentacija donacije čija je vrijednost preko milion maraka, a radi se o namjenskoj deminerskoj mašini s odgovarajućim priključcima i daljinskim upravljanjem.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac naglasio je da je sa sedam posto površina koje su pod minama, Distrikt trostruko zagađeniji od ostatka BiH navodeći da bi prema strategiji završetak složenog, skupog i obimnog posla mogao biti 2019. godine.

2014-11-19-Posjet_Oruzanih_snaga_BiH-6
2014-11-19-Posjet_Oruzanih_snaga_BiH-3