Upriličena prezentacija opreme za zaštitu i spašavanje

2.3.2011. Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta upriličilo je prezentaciju opreme za zaštitu i spašavanje.

Image for news

Prezentacija novog operativno-komunikacijskog centra koji je formiran u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH i donatorskim sredstvima danske humanitarne organizacije "DEMA" održana je u zgradi Vatrogasnog doma. Ovaj centar predstavlja prvi pilot projekat u BiH za uvođenje međunarodnog broja poziva u pomoć 112.

Ermin Džindić, šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, je istakao da je ovo značajan korak za BiH zato što je ovo uvođenje jedinstvenog 112 broja na cijeloj njenoj teritoriji i obaveza u daljem pristupu evropskim integracijama. Opremu, vrijednu 80 hiljada maraka, je obezbijedila humanitarna organizacija "DEMA", koja je u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH realizovala projekat operativno-komunikacijskog centra prvi put u Brčkom, a ove godine će takvi projekti biti implementirani i u enitetima, kazao je Džindić. On je istakao da je prikolica sa opremom sa RHB zaštitom, vrijednosti 140 hiljada konvertibilnih maraka, takođe donirana od američke vojske, odnosno od američke ambasade jedinici RHB zaštite Vlade distrikta i dodao da se ova jedinica učešćem prošle godine u zajedničkoj vježbi u BiH pokazala kao najbolja, ispunila sve uslove i kao nagradu gradu Brčkom donijela značajan poklon. Projekat treba uskladiti sa telekomima i za par mjesec će otpočeti s radom, do kada će i obuka zaposlenih biti okončana, naglasio je Džindić i izrazio posebnu zahvalnost gostima iz Hrvatske koji su velikodušno ponudili svoju pomoć u daljoj implementaciji svih projekata, posebno centra 112 kao novine u BiH.

2011-03-02-DanCZ-1

Zdenko Lovrić, pomoćnik šefa Ureda državne uprave za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, istakao je da je ovaj korak prvi koji BiH radi na uvezivanju sistema hitnih službi u jedinstveni sistem. On je izrazio želju i potrebu za razvijanjem prekogranične saradanje i s tim u vezi ponudio pomoć svoje jedinice za zaštitu i spašavanje u cilju podrške razvoju ovog centra i spremnost da vlastite resurse stave na raspolaganje jedinici iz Brčkog.

2011-03-02-DanCZ-2

Na Trgu mladih je priređena i prezentacija opreme Pododjeljenja za zaštitu i spašavanje Vlade Brčko distrikta BiH. Građani su mogli vidjeti opremu za RBH zaštitu, specijalno vatrogasno vozilo, opremu za spašavanje iz ruševina kao i toplotnu kameru za otkrivanje ugroženih lica.