Upriličena pokazna vježba Gorske službe spašavanja

6.3.2015. Povodom obilježavanja petnaeste godišnjice Brčko distrikta BiH danas je na ušću Brke u Brčkom izvedena pokazna vježba Gorske službe spašavanja koja djeluje u sklopu Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH.

Image for news

Članovi Gorske službe su demonstrirali vježbu spašavanja unesrećenog iz ruševina, spuštanje s visine i prebacivanje unesrećenog preko bujičnih voda pomoću tirolske traverze (žičare), gdje su pred građanima Distrikta pokazali da su spremni i da mogu odgovoriti teškim zadacima.

2015-03-06-Pokazna_vjezba_Gorske_sluzbe_spasavanja-3 
"Ovo je zajednička vježba Odjeljenja za javnu sigurnost – Civilne zaštite, Profesionalne vatrogasne jedinice, Crvenog krsta i ostalih udruženja s kojima imamo saradnju. U ovoj vježbi učestvovalo je petnaest ljudi koji su demonstrirali svoju spremnost. Možemo dopremati hranu, lijekove te prebacivati bolesnike preko bujičnih voda uz pomoć žičare, što je sigurnije od prebacivanja čamcem", kazao je Mirsad Hasanbašić, viši stručni saradnik za mjere zaštite i spašavanja u Odjeljenju za javnu sigurnost, dodajući da su ovim pokazali spremnost da odgovore sličnim zadacima.
2015-03-06-Pokazna_vjezba_Gorske_sluzbe_spasavanja-2