Upriličen skup „Više tolerancije, manje diskriminacije“ posvećen Mjesecu tolerancije

17.11.2015. Mreža „Promoviši pozitivno“, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizovala je događaj pod nazivom „Više tolerancije, manje diskriminacije“ posvećen Mjesecu tolerancije, koji je danas priređen u Omladinskom centru u Brčkom.

Image for news

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je, pored ostalog, da kada su u pitanju institucionalni kapaciteti i propisi koje donose, vodi se računa o stvaranju uslova svim građanima u pogledu ravnopravnog tretmana i ostvarivanja prava.

Podsjećajući da je jučer bio Međunarodni dan tolerancije, Kendall Palmer, direktor Odjeljenja za ljudsku dimenziju pri Misiji OSCE-a u BiH, istakao je da je devetnaest gradova BiH podržalo ovu mrežu te da je održano preko petnaest događaja u okviru Mjeseca tolerancije. Naglasio je da tolerancija ne bi smjela biti ograničena na jedan dan ili mjesec, kao i da današnji događaj u Brčkom uvodi jedan novi moment, a to je Živa biblioteka.

Pomoćnik Ombudsmana za ljudska prava i šef Odjeljenja za eliminaciju svih oblika diskriminacije Predrag Raosavljević kazao je da na godišnjem nivou prime oko 200 žalbi na diskriminaciju, i to na oblik spolne, etničke, starosne i svake druge vrste diskriminacije.

Na današnjem skupu prisustvovali su i predstavnici Skupštine Brčko distrikta BiH, kao i pravosudnih institucija te Policije Distrikta.

2015-11-17-Mjesec_tolerancije-1