Upriličen prijem 15 kuća za socijalno ugrožene porodice iz Brčko distrikta BiH

17.11.2015. Tokom današnjeg dana izvršen je tehnički prijem za 15 novih stambenih objekata za osobe u stanju socijalne potrebe, koji su izgrađeni od sredstava EU, čiji je donator UNHCR a implementator austrijska humanitarna organizacija Hilfswerk.

Image for news
Ključeve korisnicima novoizgrađenih stambenih objekata uručili su zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH Rifet Mujanović.
„Projekat izgradnje 15 kuća po standardima Evropske unije na prostoru Brčko distrikta BiH vrijedan je 542.000 konvertibilnih maraka. Nekima će se učiniti da su kuće male, ali one su rađene po standardima za obnovu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH”, kazao je Rifet Mujanović, šef resornog odjeljenja.
„Vlada Distrikta svoje aktivnosti nastavlja dalje putem Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja za još 15 drugih korisnika na području Brčko distrikta BiH. Tragat ćemo za dodatnim donatorskim sredstvima, uz ona koja svake godine koristimo iz budžeta Distrikta”, istakao je Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH.
„Za porodice od jednog do tri člana je stambena jedinica veličine 42 kvadratna metra, a od četiri do šest članova objekat je dimenzija 7×7 metara. Propisani standardi su primijenjeni u maksimalnoj mjeri, odnosno koliko je to bilo moguće zbog postojećeg stanja objekata”, pojasnila je program menadžerica organizacije Hilfswerk Austria International Azema Avdušinović.
Na ovaj način krov nad glavom dobilo je 15 porodica u stanju socijalne potrebe s područja Brčko distrikta BiH koje nisu krile zadovoljstvo tokom primopredaje ključeva.
„Ovo je nešto najbolje što mi se dogodilo u posljednje vrijeme. Dobiti krov nad glavom je neopisivo”, naglasila je Stanojka Batinić, korisnik projekta socijalnog stanovanja.