Upriličen 8. krug dodjele Beacon plus priznanja za najuspješnije lokalne prakse


27. 3. 2014. Povodom svečane ceremonije i dodjele priznanja za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u BiH za 2013. godinu, gradonačelnik dr. Anto Domić  primio je načelnike i gradonačelnike općina u Gradskoj vijećnici, a potom u prostorijama sale Skupštine Brčko distrikta BiH uručio Beacon plus priznanja za najbolje projekte.


Image for news
2014-03-27-Dodjela_nagrada-Bikon-plus6
Naime, da bi se kvalifikovala za Beacon status, općina je morala pokazati da je postigla najbolju praksu na osnovu predviđenih kriterija za svaku od tema, kao i volju i spremnost za razmjenu svojih najboljih praksi s drugim općinama. Već nekoliko godina Vlada Distrikta je organizator dodjele završnih priznanja Beacon plus programa zajedno sa savezima općina i gradova Federacije, Republike Srpske i OSCE-om.
"Ovo je prilika za razmjenu dobrih primjera iz prakse, a da budem iskren može se puno toga naučiti i vidjeti kako se sa malo sredstava i puno mašte može mnogo toga postići. Iako ove godine Brčko distrikt BiH nije odnio pobjedu, prilika je da iz toga izvučemo pouku i da bolje i efikasnije radimo kako bi u budućnosti postali primjer drugima", kazao je gradonačelnik Domić i dodao da je Distrikt pobjednik i time što se ova ceremonija već godinama organizuje u našemu gradu.

2014-03-27-Dodjela_nagrada-Bikon-plus7

2014-03-27-Dodjela_nagrada-Bikon-plus5

Ovogodišnji program koncentrisan je na četiri oblasti, odnosno grad Bijeljina i općina Srebrenik odnijeli su priznanja za projekte na temu civilna zaštita – funkcionisanje jedinica lokalne samouprave u vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama. Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta u jedinicama lokalne samouprave radi privlačenja investicija bila je druga tema za koju su općine Teslić, Tešanj i Kotor-Varoš odnijele Beacon priznanje. U oblasti saradnje skupština općina sa građanima u procesu donošenja odluka, nagrada je pripala Nevesinju i Starom Gradu, dok je općina Žepče odnijela priznanje u oblasti zaštite životne sredine u funkciji održivog razvoja općine.

2014-03-27-Dodjela_nagrada-Bikon-plus1
Načelnik Općine Žepče, Mato Zovko istakao je da je ova općina početkom 21. stoljeća hrabro krenula u projekat izgradnje kolektora gradske vode sa prečistačem na rijeci Bosni. "Na efikasan i ekonomičan način isti smo 2012. godine pustili u funkciju i od tada radi na zadovoljstvo svih građana koji tu žive. Rijeku Bosnu i sva prigradska naselja spasili smo od otpadnih voda, a ostaje nam da i ostala prigradska naselja priključimo u taj projekat", naglasio je Zovko.

2014-03-27-Dodjela_nagrada-Bikon-plus2

2014-03-27-Dodjela_nagrada-Bikon-plus3

Pomoćnik ministra uprave Vlade Republike Srpske Milanka Šopin ocijenila je da je izuzetna važnost ovog projekta međuopćinska saradnja. "Situacija je takva da općine jedne od drugih mogu efikasno i brzo učiti. Projekat ćemo sigurno nastaviti i u narednim godinama, možda u nekom modifikovanom obliku", kazala je Šopin i dodala da će pozvati sve međunarodne organizacije koje mogu pomoći realizaciju ovako uspješnog projekta. Cilj ovog svojevrsnog takmičenja lokalnih samouprava jeste promovisanje standarda njihovog rada kroz međuopćinsko učenje, saradnju i razmjenu najboljih iskustava i praksi, što za rezultat ima poboljšanje kvaliteta života stanovnika tih lokalnih zajednica. U proteklih sedam godina, u programu Beacon plus učestvovalo je preko 66% općina u BiH i do sada je dodijeljeno 47 Beacon priznanja. Program je službeno započet još 2005. godine. Od 2009. godine finansirali su ga Ministarstvo lokalne uprave i samouprave Republike Srpske i Ministarstvo pravde Federacije BiH.