U Vučilovcu održan 35. nastavak vanredne sjednice Vlade Brčko Distrikta BiH

15.6.2014. Vlada Brčko Distrikta BiH u 35. nastavku 27. vanredne sjednice koji je održan u Vučilovcu sagledala je situaciju na terenu i aktivnosti na kojima će se raditi tokom današnjeg dana. Gradonačelnik dr. Anto Domić podsjetio je da je tačno mjesec dana otkako je voda usljed obilnih kišnih padavina silovito pogodila ovo područje.


Image for news
"Imajući u vidu da iz daleka teško možemo pratiti razmjere ove katastrofe, dogovorili smo se da jutros održimo nastavak sjednice Vlade ovdje u Vučilovcu kako bi se uvjerili u aktuelnu situaciju i dogovorili za daljnje radnje", rekao je gradonačelnik Domić.
DSC_0731
DSC_0719
DSC_0730
On je dodao da su članovi Vlade ovo ozbiljno shvatili te da se preduzimaju sve mjere i radnje na uklanjanju čvrstog otpada iz kuća, čišćenju sela, kao i na uspostavljanju autonomnog vodovodnog sistema. Također je naglasio da se tempo rada svakim danom ubrzava pa je tako i realiziranje poslova učinkovitije nego ranije.
DSC_0639
DSC_0676

"I dalje nastavljamo borbu protiv potencijalne opasnosti od epidemije, a djelujemo i na ostalom području koje je bilo zahvaćeno poplavom budući da su povoljni uslovi za razvoj raznih vrsta bakterija, kao i da su truležni procesi ovdje intenzivni. U vezi s tim smo preduzeli sve potrebne radnje da zdravstveno stanje svih ljudi koji ovdje rade ostane sigurno i da spriječimo pojavu bilo kakve bolesti u čemu do sada i uspijevamo", kazao je dr. Domić.

DSC_0741
DSC_0750
DSC_0752

Gradonačelnik je napomenuo da se nastavljaju aktivnosti tretiranja komaraca kopnenim snagama dok je za špricanje iz aviona neophodno da se meteorološke prilike stabilizuju. Naglasio je da se stambeno zbrinjavanje lica iz ugroženih područja i njihova dislokacija u nove stambene objekte mora što brže rješavati ističući da Skupština Brčko Distrikta BiH donosi konačnu odluku. "Ako ljudima želimo da pomognemo i obezbijedimo siguran dom i mir onda to moramo uraditi u ovoj godini. Naš prijedlog je da imovina u Vučilovcu i dalje ostane njihova i da je mogu koristiti kada se izgrade novi stambeni objekti koji će također biti njihovi, ali da mi nećemo imati više obaveza prema stambenim objektima u Vučilovcu u slučaju poplave ili bilo kakvih drugih oštećenja", zaključio je gradonačelnik Domić.

DSC_0755
DSC_0757