U posjeti gradonačelniku boravila predstavnica UNICEF-a Florence Bauer

25.3.2014. Povodom posjete Brčko distriktu BiH Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, susrela se danas, na odvojenim sastancima, sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem i šeficom Odjeljenja za zdravstvo Anđom Nikolić.

Image for news
S predstavnicima Vlade Distrikta razgovarano je o nastavku saradnje kroz novu fazu projekta "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH (SPIS program)", kao i finaliziranja Mape puta za Brčko distrikt BiH u oblastima socijalne zaštite i inkluzije, te o mogućnostima povećanja obuhvata djece predškolskim obrazovanjem.
Bauer je informisala gradonačelnika u vezi s prezentacijom UNICEF-ovog programa rada u BiH za narednih pet godina, koji će biti predstavljen na konferenciji u Sarajevu 7. aprila 2014. godine, a na kojoj je iskazana potreba za prisustvom predstavnika iz Distrikta. Pored toga, zadatak Distrikta je da finalizira svoju Mapu puta, kako bi se dogovorio okvir koordinacije entiteta i Distrikta kao platforma na državnom nivou s preporukama za unapređenje politika. Time će biti definisan niz zajedničkih specifičnih ciljeva za FBiH, RS i Distrikt u vezi s ključnim socijalnim problemima s kojima se BiH suočava i kako bi se, u konačnici, mogao pratiti napredak.
SPIS program je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu Bosne i Hercegovine u oblastima sveukupne društvene brige, socijalne inkluzije i prava djeteta. Osnovni cilj programa je da se unaprijede sistemi socijalne zaštite i inkluzije na svim nivoima vlasti, radeći na jačanju okvira javnih politika u navedenim oblastima i izgradnji kapaciteta pružatelja usluga, kao i primjeni pristupa zasnovanih na ljudskim pravima i potrebama.
U proteklom periodu Brčko distrikt BiH je uz blisku saradnju sa UNICEF-om i aktivnim angažmanom službi zdravstva i socijalne zaštite ostvario impresivne rezultate za unapređenje položaja djece i ranjivih kategorija stanovništva.