U naselju "Broduša" završena sanacija klizišta


20.3.2014. Posjetom šefa Vladinog Odjeljenja za javnu sigurnost Uroša Vojnovića, danas su i službeno završeni radovi na sanaciji 110 metara dugog klizišta uz korito rijeke Brke u naselju "Broduša".


Image for news
Ovaj projekat vrijedan 153.000 konvertibilnih maraka rađen je u dvije faze, odnosno prva faza vrijedna oko 50.000 KM započeta je 2012. godine i time je riješen problem stabilizacije terena, dok je u drugoj fazi obuhvaćeno pitanje opterećenja glavnih elektro i telefonskih vodova, kao i kompletne stabilizacije terena.
Resorni šef Odjeljenja ističe da je zbog blizine magistralnog puta prijetila opasnost da rijeka Brka, koja je trenutno u niskom vodostaju, povuče kompletan put i čitav taj dio.

2014-0320-Sanacija_klizista3

2014-0320-Sanacija_klizista2

"Bila je izražena velika ugroženost ne samo za kuće koje su u neposrednoj blizini nego i za regionalnu saobraćajnicu Brčko–Tuzla. Stoga je bilo dosta ulaganja u kompletnu infrastrukturu radi stabilizacije klizišta", kazao je Vojnović i dodao da je sugestija predsjednika mjesne zajednice da se osiguraju sredstva za izgradnju zaštitne ograde koja je od izuzetne važnosti i da bez nje projekat nije završen.
Vojnović je još naglasio da je Odjeljenje za javnu sigurnost uvelo novinu u smislu vršenja projektovanja krajem godine, a izvođenja radova početkom godine, što je dalo najbolje rezultate te je iskazao nadu da se krajem 2014. projektuju klizišta za 2015. godinu.
Amir Bešić, predsjednik Mjesne zajednice "Broduša"  ukazao je da je sanacija od izuzetne pomoći ovoj mjesnoj zajednici, ali da je neophodan i nastavak radova na ogradi zbog blizine škole i velikog broja djece.