U martu promovisanje sedmog kruga Beacon sheme u Brčko distriktu BiH

18.2.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao je danas sastanak s članovima Sekretarijata Beacon sheme BiH te je potvrđeno da će Brčko i ove godine biti domaćin izbora Bikon općine u Bosni i Hercegovini.
Ovaj projekat je još od ranije usmjeren na podizanje standarda rada općinske vlasti putem identifikovanja i nagrađivanja najboljih primjera iz prakse, kao i promovisanja i podržavanja aktivnosti razmjene najboljih iskustava.

Image for news

“Vlada će nastaviti pružati podršku ovom projektu jer se svake godine na ovaj način vrednuju najbolja dostignuća u radu pojedinih općina koja mogu poslužiti kao dobra iskustava u praksi kako drugima, tako i Brčko distriktu BiH”, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Šef Službe za turizam u Vladi Brčko distrikta BiH Aleksandar Đurić dodao je da je sredinom marta planirana svečana ceremonija koja će se održati u Brčkom. Tom prilikom će općine koje su ponijele Beacon status biti predstavljene i imat će obavezu da podijele svoje dobre prakse s ostalim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Amir Kupusija, koordinator za ovaj projekat pri saveznu općina i gradova Federacije, podsjetio je da je dodjela nagrada najboljima u okviru Beacon sheme organizovana u saradnji Vlade Brčko distrikta BiH, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstva pravde Federacije BiH, Saveza opština i gradova RS i Saveza općina i gradova Federacije.

Ove godine su izabrane teme iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, strateškog planiranja saradnje s nevladinim organizacijama te evidentiranje i upravljanje imovinom lokalnih zajednica.