U Gradskoj vijećnici otvorena izložba fotografija „Žene humanitarke“

3.2.2022. U Gradskoj vijećnici danas je otvorena izložba fotografija „Žene humanitarke“, koju je upriličio gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić zajedno s direktorom Omladinskog centra Damirom Radenkovićem, prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizora za Brčko distrikt BiH Michael Scanlanom i ambasadoricom Francuske u BiH Nj. e. Christine Toudic.

Image for news

Gradonačelnik Kadrić kazao je da Vlada Distrikta ulaže napore kako bi se pružila adekvatna podrška kvalitetnom funkcionisanju nevladinog sektora, posebno u promociji istinskih, pravih i zdravih vrijednosti. „Današnja izložba promoviše one nepoznate, vrijedne žene koje su spremne da žrtvuju sebe i da posvete svoj život u borbi za obespravljene, za zaštitu i pomoć drugima. Poruka ove izložbe je jako važna za nas, za našu političku zajednicu, kako bi nas dodatno motivisala da budemo podrška jedni drugima“, istakao je Kadrić.

Ambasadorica Toudic objasnila je da se radi o izložbi fotografija na kojima su prikazane žene koje su posjećivale mjesta zahvaćena prirodnim katastrofama ili ratom, te da je ideja bila da se pokaže kako ove žene ne koriste samo humanitarnu pomoć i da nisu uvijek žrtve nego da zajedno mogu mnogima da pomognu. „Poruka koju želim da pošaljem jeste da su žene nešto za što trebamo da se borimo u budućnosti, za njihovo mjesto u cijelom svijetu, pa i u Brčkom, zato što je dokazano da su žene zajedno puno jače i da stvari puno bolje stoje u politici i ekonomiji i želim da se ta poruka čuje i ovdje u Brčkom“, kazala je ambasadorica.

Izložba fotografija „Žene humanitarke“ bit će otvorena do 28. 2. 2022. godine.