U Distriktu boravio Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

28.5.2014. Danas je u posjeti gradonačelniku Brčko distrikta BiH dr. Anti Domiću, u prostorijama Gradske vijećnice, boravio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Image for news

 

"Provincijal i ja zajedno sa svojim saradnicima prošli smo cijelu Bosansku Posavinu kako bi narod ohrabrili u ovoj teškoj situaciji. Da, prije svega, osjete da nisu napušteni i sami te da na neki način osjete podršku. Solidarnost u svijetu bila je zaista velika. Stoga smo zahvalni svim ljudima koji su pokazali srce za ljude koji pate", kazao je kardinal Puljić. Potom je dodao  kako je važno da i  civilna i lokalna vlast što bolje usmjeravaju pomoć ugroženom dijelu stanovništva. "Hvala svim dobročiniteljima, ali nemojte se umoriti jer je ova nevolja velika i zahtijeva duži period pomaganja", poručio je kardinal Puljić.
DSC_1074
DSC_1082
DSC_1085

Gradonačelnik Domić je istakao da se, nakon neviđene ili nezapamćene kataklizme koja se u novijoj historiji dogodila, i Katolička crkva pridružila humanitarnom djelovanju tražeći načine da pomogne ljudima u teškoj nevolji. "Ja se zahvaljujem uzoritom kardinalu i provincijalu što su došli ovdje u Brčko distrikt BiH  da se iz prve ruke upoznaju sa aktuelnom situacijom i da iskoordiniramo moguću pomoć koju ćemo zajednički realizovati na ovom prostoru", izjavio je dr. Domić. Gradonačelnik je tokom sastanka upoznao vjerske poglavare sa situacijom na terenu te su razmatrana pitanja i načini pružanja pomoći ljudima da se vrate u normalan život koliko god je to moguće.

DSC_1053

DSC_1068