U Brčko distriktu BiH obilježen Svjetski dan zdravlja

6.4.2024. U organizaciji Udruženja dijabetičara Brčko distrikta BiH, Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, Pododjeljenja za javno zdravstvo, Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine i Udruženja medicinskih tehničara „Medicinar“ u Brčko distriktu BiH obilježen je Svjetski dan zdravlja. Ovim povodom na Trgu mladih organizovani su besplatni preventivni pregledi osnovnih tjelesnih parametara i predavanje o značaju prevencije i imunizacije u postizanju što boljeg zdravlja stanovništva.

Image for news

Obilježavanju Svjetskog dana zdravlja prisustvovali su gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović i doktorica Jasmina Čehić Ljaljić u ime Pododjeljenja za javno zdravstvo.

Gradonačelnik Nišić kazao je da je Vlada Brčko distrikta BiH trajno opredijeljena da čini sve kako bi unaprijedila zdravstveni sistem u Brčko distriktu BiH i da će tako ostati u budućnosti. Naglasio je i važnost edukacije pacijenata, važnost samokontrole, kretanja i stila života.

„To je jedna zajednička odgovornost, kako građana, tako i vlasti. Mi smo opredijeljeni da se zdravlje održava, da kvalitet života bude bolji i da naši građani žive što duže“, istakao je gradonačelnik.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je „Moje zdravlje, moje pravo“. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović ovom prilikom naglasio je da je prevencija ključni faktor dobrog zdravlja i da pravo na liječenje i zdravlje predstavlja jedno od elementarnih prava svakog čovjeka.

Doktorica Jasmina Čehić Ljaljić u ime Pododjeljenja za javno zdravstvo istakla je i važnost imunizacije kazavši da će od polovine ove godine u Distriktu biti dostupna vakcina protiv HPV virusa koji je uzročnik karcinoma grlića maternice kod žena.

Predsjednik Udruženja dijabetičara Brčko Đorđe Vuković istakao je da su pregledi bili veoma korisni te da je to najmanje što se može uraditi kako bi se pomoglo da građani dođu do što boljeg zdravlja.

Nakon preventivnih pregleda organizovana je i panel diskusija na kojoj se pored doktorice Čehić Ljaljić obratila i specijalista porodične/obiteljske medicine i predsjednica Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine Maksida Jašarević.

Obilježavanju Svjetskog dana zdravlja prisustvovao je i zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Mehmedalija Karamujić i savjetnik gradonačelnika Almir Elezović.