U Brčkom upriličen „Evropski kafe“


Image for news

18.3.2011. Rasprava o projektu Evropske unije pod nazivom „Sretna djetelina sa četiri lista“, koji simbolizira četiri zemlje regiona – Sloveniju, Mađarsku i Austriju, koje su članice Evropske unije, i Hrvatsku, koja je vrlo blizu integracije u ovu evropsku porodicu koju čine 27 zemalja, održana je u kafeu „Klik“ na zanimljiv i neuobičajen način. Predstavnici Instituta evropskih regija, kao organizatori projekta, su okupili na ovom događaju predstavnike Austrije, Slovenije, Hrvatske i Brčko distrikta BiH, kao, kako je istaknuto, najbolji dio Bosne i Hercegovine. Gostima iz Ptuja i Maribora, te Vinkovaca i Slavonskog Broda, kao i mladima u Brčko distriktu - učenicima, studentima i predstavnicima omladinskih organizacija, te predstavnicima vlasti i nevladinih udruženja obratio se kao domaćin skupa predsjednik Instituta evropskih regija prof. Dr. Franz Schausberger, koji je govorio o integrisanju omladine u Evropsku uniju i mogućnostima koji ona pruža. On je istakao da ovaj projekat pored pomenutih zemalja uključuje i Bosnu i Hercegovinu, a da je Brčko domaćin jer je model za cijelu BiH i predstavlja pravi primjer suživota u miru i toleranciji. Razgovaramo sa ljudima na lokalnom nivou i u procesu evropskih integracija krećemo od dna i zajednički stremimo ka vrhu, rekao je Schausbereger i dodao da je na tom putu najvažniji kompromis te da unutrašnje probleme BiH neće riješiti Evropska unija nego to njeni građani moraju učiniti sami.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Dragan Pajić je istakao zadovoljstvo što je Brčko privilegovano da se upriliči jedan značajan događaj Instituta koji propagira regionalnu saradnju i briše granice među državama i razvija međusobne odnose u raznim oblastima. On je naglasio da su mogućnosti regionalne saradnje ogromne i izrazio nadu da će Brčko distrikt BiH iskoristiti sve ono što nije u prethodnom periodu od 11 godina.
Ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Donatus Kek je naglasio prednosti geografskog položaja Brčko distrikta jer je povezan preko rijeke Save sa Dunavskom regionalnom strategijom i graniči sa Hrvatskom koja će najveći trgovinski partner BiH. On je istakao i značaj uvođenja bezviznog režima za BiH jer sada mladi ljudi mogu da putuju po Evropi i da usvajaju evropske prakse.
Prisutnima su se obratili i Johan Hesse u ime Evropske komisije u BiH, Dražen Maloča, zamjenik direktora Privredne komore Austrije i Peter Appleby, zamjenik supervizora Brčko distrikta BiH. Oni su istakli da Evropska unija u Bosnu i Hercegovinu uloži godišnje oko 100 miliona eura, a da je Austrija od rata do danas investirala u BiH u 227 projekata više od milijardu i 700 miliona eura. Sa skupa je poručeno da Bosna i Hercegovina mora da stvori pravnu i ekonomsku stabilnost za strana ulaganja, kao i da uskladi svoju legislativu sa onom koja se primjenjuje u Evropskoj uniji, da bi brže stigla u tu evropsku familiju.
Jedna od poruka sa „evropskog kafea“, kako je još nazvana ova manifestacija, jeste „regionalna kultura je evropska kultura“ te je u tom smislu i pod tim motom priređena izložba likovnih radova 38 umjetnika iz 12 evropskih regija u Gradskoj galeriji. Izložbu, koju čine motivski raznovrsna djela urađena u raličitim slikarskim tehnikama, su otvorili predsjednik Instituta evropskih regija Franz Schausberger i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Dragan Pajić. Oni su istakli značaj ovog kulturnog događaja za regionalnu saradnju u oblasti kulture i umjetnosti i zahvalili se svim učesnicima u njegovoj organizaciji i umjetnicima koji su izdvojili svoja djela za ovu izložbu.
Izložba će biti dostupna svim ljubiteljima umjetnosti narednih 6 sedmica.