U Brčkom sastanak Pododbora za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj

8.2.2011. Sastanak Privremenog pododbora za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Evropske unije i Bosne i Hercegovine otpočeo je u Brčkom. Sastankom predsjedava Mustafa Kovačević, predsjedavajući Privremenog pododbora u ime Bosne i Hercegovine (Ministarstvo komunikacija i prometa BiH) i Paola Pampaloni, predsjedavajuća Privremenog pododbora u ime Evropske unije (Jedinica za BiH u Generalnoj upravi Evropske komisije za proširenje).

Image for news

Tokom dvodnevnog sastanka bit će razmatrane teme vezane za transport, energiju, okoliš te regionalni i lokalni razvoj. Ovim sastankom započinje treći ciklus sastanaka zajedničkih tijela Bosne i Hercegovine i Evropske unije (Privremeni odbor i pet pododbora) zaduženih za praćenje provođenja Privremenog sporazuma, a koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Njime se najvećim dijelom uređuju pitanja trgovine i transporta između BiH i EU.
Privremeni sporazum između BiH i EU na snazi je od 1. jula 2008. godine i njime su do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju regulisani odnosi između BiH i EU.