U Brčkom održane konsultacije o rodu i reformi sektora sigurnosti u BiH


7.4.2011. Radionica u vidu lokalnih konsultacija pod nazivom Pobrinimo se našu sigurnost održana je u Hotelu "Grand Posavina". Na radionici su predstavljeni nalazi privremenog izvještaja o procjeni stanja o rodu i reformi sektora sigurnosti u BiH sa ciljem informisanja. Uvodno izlaganje o spomenutoj temi upriličile su članice Atlantske inicijative i Udruženja "Žene ženama" iz Sarajeva, koje su istakle važnost ovog projekta radi unaprjeđenja pružanja usluga u sektoru sigurnosti i pravosuđa, te postizanje rodne jednakosti u oblasti oružanih snaga i policije. Također, istaknuta je važnost sprječavanja i reagovanja na rodno nasilje, kao i saradnja između sektora sigurnosti i organizacija civilnog društva.

Image for news
U ime Vlade i Ureda koordinatora Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara, koja je pružila pomoć u organizaciji ovog skupa prisutne je pozdravio Siniša Kisić, koji je istakao da su ova pitanja važna sa aspekta evropskih integracija, kao i da su reforme vojske, policije i pravosuđa proces koji će još trajati u smislu ispunjavanja uslova Evropske unije i usklađivanja propisa u procesu pridruživanja BiH.
Potom su otvorene diskusije kroz radne grupe s ciljem prepoznavanja znanja i iskustava o mogućnostima i preprekama efikasne integracije roda u sektor sigurnosti iz perspektive lokalnih aktera vlasti, institucija, nevladinih organizacija i građana, koji mogu biti osnova za definisanje preporuka za Konačni izvještaj za procjenu stanja o rodu i reformi sektora sigurnosti u BiH. Dosad je održano sedam ovakvih radionica širom Bosne i Hercegovine uz podršku Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga.
U radu ove radionice učestvovali su predstavnici Vlade, nevladinih udruženja, Policije i pravosuđa Brčko distrikta BiH.