У Брчком одржана сједница Радне групе за Западни Балкан Комитета региона Европске уније

10.11.2015. Сједница  Радне групе за Западни Балкан која је данас одржана у Брчком била  је посвећена анализи напретка Босне и Херцеговине у процесу европских интеграција са посебним освртом на Пакет проширења 2015–2016. Чланови Европског комитета региона (CoR) су на састанку, који има карактер политичког окупљања локалних лидера ЕУ, упутили позив за усклађено дјеловање. БиХ треба интензивирати реформске напоре, кажу регионални лидери ЕУ.

Image for news

Франц Шаусбергер, предсједавајући Радне групе Комитета региона за Западни Балкан, и још осам чланова CoR-а сусрели су се на данашњем састанку који су организовали др Анто Домић, градоначелник Брчко дистрикта БиХ, и Ђорђа Којић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ, са бројном делегацијом политичара са различитих нивоа власти у БиХ.
2015-11-10-Sjednica_Odbora_Evropskih_regija-3
Политички лидери који представљају регионе и градове из цијеле Европске уније позвали су  државне, ентитетске, кантоналне и општинске власти у Босни и Херцеговини да повећају сарадњу и подрже дубоке и далекосежне реформе како би земља могла испунити економска и политичка надања становништва. Сарадња и интеграција су кључ за чланство у ЕУ и за просперитет, каже делегација Европског комитета региона лидерима Босне и Херцеговине. Такође, подржавају амбиције БиХ да упуте захтјев за чланство у ЕУ до краја 2015. године.
 
Франц Шаусбергер (Аустрија / Европска народна партија), предсједавајући Радне групе Комитета региона за Западни Балкан, истакао је да приликом укључења у ЕУ треба развијати јасну координацију између свих нивоа власти.
2015-11-10-Sjednica_Odbora_Evropskih_regija-4
„Приступ проблему прикључивања БиХ Европској унији данас је потпуно нов и предуслови су, за разлику од раније, сада веома квалитетни и добри, и то треба да буде добар подстицај БиХ да се реформска агенда брзо  и квалитетно имплементира. Конституција  и конструкција БиХ остаје  компликована и тешка. Међутим, Европска унија каже да не треба размишљати о креирању новог Устава него да у условима постојећег Устава треба размишљати о имплементирању свега што је садржано у поменутој агенди“, рекао је Шаусбергер и додао: „Као лидери региона и градова широм ЕУ знамо да су локалним властима потребна значајна овлашћења, али такође знамо, врло јасно, да локалне и централне власти морају радити скупа. Без сарадње између лидера на националном, регионалном и локалном нивоу и без интеграције политика обични људи ће имати мање могућности за напредак у животу. Историја чини да је ово још већа истина у случају Босне и Херцеговине, која треба функционисати као једна, уједињена и суверена држава“.
 
Господин Шаусбергер, који у CoR-у представља аустријску покрајину Салцбург, поздравио је знакове напретка које је Европска комисија препознала у свом извјештају о Босни и Херцеговини за протеклих 12 мјесеци, али је додао да тај напредак треба убрзати. „Вријеме и околности нису на страни БиХ. Сви се сјећамо великих и масовних немира 2014. године. Такође, видимо да је лош економски напредак БиХ и да се већина обичних људи бори за живот“, изјавио је Шаусбергер.

2015-11-10-Sjednica_Odbora_Evropskih_regija-7

Он је истакао да: „ЕУ подршка не само да се односи на финансије, него пружа и политичку и дипломатску подршку. Поред тога, БиХ би могла добити још више од ЕУ ако би ти кораци које је предузела били на њеној реформи за добробит њених људи“.
Градоначелник Брчко дистрикта БиХ др Анто Домић нагласио је овом приликом да је Брчко дистрикт БиХ веома важна карика у процесу интеграција Европској унији.
„Ми смо у завршној фази и требамо усвојити Акциони план приступања  по Агенди, а све с циљем стварања опште атмосфере и разумијевања пута ка Европској унији“, казао је др Домић.
Ђорђа Којић, предсједник Скупштине Дистрикта, изјавио је да је Брчко дистрикт БиХ специфична локална заједница у БиХ, која има могућности да самостално доноси законе и то је сигурно добро мјесто за инвестирање“, рекао је  Којић након данашњег састанка.
2015-11-10-Sjednica_Odbora_Evropskih_regija-8
Сједници је присуствовао и др Рензо Давиди, замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ, као и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.
„БиХ се налази на важној прекретници на свом путу ка Европској унији. Данас послијеподне ће бити објављен Извјештај пакета проширења у Сарајеву и Бриселу и мислим да ће бити додатних прилика да наставимо дијалог по питању напретка БиХ на путу ка европским интеграцијама“, изјавио је Давиди.
2015-11-10-Sjednica_Odbora_Evropskih_regija-9
Поручио је члановима да је ЕУ у наредне двије године спремна обезбиједити готово милијарду евра и за инвестиције 500.000.000 евра, под условом да бх. власти испуне политичке, економске и административне услове.
Један од домаћина данашњег скупа – др Анто Домић, градоначелник Брчко дистрикта БиХ, 16. новембра иде у посјету Комитету региона у Брисел како би учествовао у првом обиљежавању новог годишњег скупа Комитета – Дану проширења.
2015-11-10-Sjednica_Odbora_Evropskih_regija-5