U Brčkom obilježen Dan Oružanih snaga BiH

12.11.2014. Povodom obilježavanja devete godišnjice od formiranja Oružanih snaga BiH danas je, u saradnji s predstavnicima civilnih vlasti Brčko distrikta BiH, na Trgu pravde upriličena prezentacija operativnih vještina i sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH i taktičko-tehnički skup, a prisutnima se, pored zapovjednika 5. pješačke brigade Kenana Dautovića, obratio i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Image for news
Prema riječima gradonačelnika pokazne vježbe Oružanih snaga BiH, sa zanimljivim detaljima pokazale su se interesantnim za stanovnike Brčko distrikta BiH s obzirom da na ovom prostoru nemamo često priliku da se susrećemo s vojskom. On je podsjetio da je Brčko distrikt BiH u jednoj fazi bio demilitarizovana zona, te da ni sada nema stalnu vojnu silu na ovoj teritoriji.

"Nakon ovogodišnjih katastrofalnih poplava i angažmana Oružanih snaga u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine i kod nas u Brčko distriktu BiH, upriličeno je druženje kulturno-sportskog karaktera. Želim se zahvaliti predstavnicima Oružanih snaga BiH što su izabrali i Brčko distrikt BiH kao mjesto gdje će se predstaviti našim ljudima i omladini koja će se možda sutra opredijeliti za profesionalno zanimanje vojnika", naglasio je gradonačelnik Domić te iskazao uvjerenje da će stanovnici Brčko distrikta BiH uživati i u ostalim aktivnostima planiranim za današnji dan.

Na upit novinara, dr. Domić se osvrnuo i na pomoć koju su Oružane snage BiH pružile Distriktu tokom elementarne nepogode, ističući da su sve zahtjeve koji su od njih traženi u punom kapacitetu ispunili zbog čega je izrazio veliku zahvalnost za njihov angažman na spašavanju ljudi i materijalnih dobara.

2014-11-12-Dan_oruzanih_snaga-4
2014-11-12-Dan_oruzanih_snaga-3
2014-11-12-Dan_oruzanih_snaga-5

U svom obraćanju brigadni general Kenan Dautović iskazao je zadovoljstvo što po prvi put na ovakav način boravi u Distriktu kao specifičnoj zajednici unutar BiH, dodajući da su ih majske poplave na neki način ponovno vratile na ovaj teren.
"Nakon što smo uradili sve što je bilo u našoj moći da pomognemo, ne samo Brčko distriktu BiH, nego i svim općinama BiH koje su bile ugrožene poplavama, sada imamo priliku da izađemo iz kasarni i da ponovo radimo na vraćanju imidža Oružanih snaga, a to je imidž narodne vojske", kazao je general Dautović.

2014-11-12-Dan_oruzanih_snaga-8
2014-11-12-Dan_oruzanih_snaga-9
2014-11-12-Dan_oruzanih_snaga-6

Prema programu obilježavanja devete godišnjice u Brčkom je također organizovan turnir u malom nogometu, te muzički koncert na kojem su zajednički nastupile muzičke akademije iz Sarajeva, Banje Luke i Orkestar Oružanih snaga BiH, a manifestaciji je prethodila posjeta Gradskoj vijećnici.

2014-11-12-Dan_oruzanih_snaga-1
2014-11-12-Dan_oruzanih_snaga-2