U Brčko stiglo 20.000 vakcina, gradonačelnik pozvao građane da se vakcinišu

14.7.2021. „U Brčko je stigla isporuka 20.000 doza vakcina, prve direktne nabavke koju je Distrikt osigurao svojim ličnim angažmanom, što je za našu malu zajednicu veliki uspjeh, jer ćemo uz druge programe moći da ostvarimo Plan vakcinacije koji je donio Štab za zaštitu i spašavanje“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić na vanrednoj konferenciji za medije.

Image for news

On je apelovao na građane Distrikta da iskoriste ljetni period i pristupe vakcinaciji.

„Apelujem na građane da ne zaboravimo lako u kakvim smo uslovima bili do prije nekoliko mjeseci i da pristupimo vakcinaciji. Želim pozvati i obavezati prosvjetne radnike da se vakcinišu, jer se njih samo 40 posto vakcinisalo, a školska godina kreće za mjesec dana. Pozivam i sve državne službenike, šalterske službenike. Ne smijemo zaboraviti kroz kakvo smo stanje prošli, a to uglavnom ne zaboravljaju oni koji su izgubili najmilije i koji su na težak način prebolovali ovu bolest“, naglasio je gradonačelnik Kadrić.

On je istakao da je važno da pristupimo vakcinaciji kako ne bismo dozvolili sebi da moramo ponovo zatvarati škole, ograničavati kretanje i preduzimati nepopularne mjere koje smo, kako je naveo, očito jako brzo zaboravili, jer se sve manji broj građana prijavljuje za vakcinaciju.

Gradonačelnik Esed Kadrić je naglasio da je za nabavku 20.000 vakcina „Sinofarm“ utrošeno 1.200.000 KM.

„Želim odati priznanje šefu Odjeljenja za zdravstvo koji je bio angažovan na ovoj nabavci i koji vodi cjelokupan proces imunizacije“, dodao je Kadrić.

Direktor Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Nihad Šibonjić naglasio je da Brčko ulazi u fazu masovne vakcinacije.

„Nabavili smo dovoljan broj vakcina i sada nam je važno da, nakon što Agencija za lijekove potvrdi njihovu ispravnost, vakcinišemo što veći broj ljudi u što kraćem periodu. Zato ćemo povećati broj timova i vjerovatno broj mjesta na kojima će se građani moći vakcinisati“, dodao je Šibonjić.

On je također apelovao na građane da se vakcinišu i podsjetio na teške scenarije koji su prošli oboljeli od virusa korona pa i smrtnih ishoda.

U Brčko distriktu BiH se zaključno sa 8. 7. za vakcinaciju prijavilo 12.338 građana. U skladu sa Planom vakcinacije njih 4.942 potpuno je vakcinisano, a 6.397 građana vakcinisano je prvom dozom, što znači da je u procesu vakcinacije učestvovalo 11.500 građana. Brčko još uvijek ne raspolaže podatkom koliko se građana vakcinisalo u Republici Srbiji.

Očekuje se da će nabavka od 20.000 doza vakcine „Sinofarm“ i 32.000 doza koje Brčko sukcesivno nabavlja kroz „COVAX program“ i EU4Helt u potpunosti osigurati ispunjenje ciljeva za imunizaciju stanovništva.