Treći nastavak 87. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

22.6.2015. Na trećem nastavku redovnog zasjedanja Vlada Brčko distrikta BiH dala je saglasnost na Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Arapske Republike Egipat.

Image for news

 

Usvojena je Odluka o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH za člana ekspertnog tima delegacije BiH za vođenje pregovora u vezi s Protokolom o saradnji u traženju nestalih osoba između BiH i Vlade Crne Gore, na zahtjev Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine – Sektor za ljudska prava od 15. 5. 2015. godine.

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o usvajanju Izvještaja o radu Kancelarije gradonačelnika / Inspektorata za period januar – mart 2015. godine.

Šefica Inspektorata Senada Garić izvijestila je članove Vlade da je Inspektorat u proteklom kvartalu ostvario 24 posto više kontrola, odnosno 1.600 kontrola više od planiranog. Ona je istakla da je zadovoljna radom određenih inspekcija, ali je kod pojedinih bilo i podbačaja.

Tokom rasprave na sjednici Vlade bilo je dosta pitanja u vezi s radom urbanističko-građevinske inspekcije na šta je u izjavi prokomentarisala: „Inspektori rade po službenoj dužnosti, po prijavama i inicijativama stranaka i mi smo dužni po zakonu toj stranci odgovoriti na zahtjev. Kada postupamo po službenoj dužnosti inspektor nema obavezu nikog da obavijesti nego samo sačinjava izvještaj o službenoj kontroli“, objašnjava Garić.

Ona je izjavila da je u sklopu ove tačke dnevnog reda na Vladi bilo pitanja o projektu koji  do danas nije zaživio jer nije do kraja završen, a odnosi se na elektronsku inspekciju, koji podrazumijeva da inspektor na lice mjesta izlazi s laptopom i sačinjava zapisnik te izdaje rješenje. Prema njenim riječima po tom pitanju nerealizovanja projekta i Tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu k znanju je primljena Informacija o realizaciji Programa aktivne politike zapošljavanja u Brčko distriktu BiH za 2014. godinu. Šef resornog odjeljenja Damir Bulčević je naveo da je za prošlu godinu kod određene grupe poslodavaca po ovom osnovu angažovano 157 osoba. „S obzirom da su potraživanja bila puno veća i da su se prijavila 223 pravna lica tražeći angažman za njih 530, vjerujem da će kroz naredni program aktivne politike zapošljavanja, za šta imamo izdvojeno oko 1,2 miliona maraka, biti zadovoljen bar dio potreba za ovim radnicima“, rekao je Bulčević, dodajući da će se novi program aktivne politike zapošljavanja uskoro naći pred Vladom Distrikta.

Na današnjoj sjednici k znanju su također primljene sljedeće informacije:

- Informacije u vezi s angažovanjem izvršilaca po osnovi ugovora o djelu (na zahtjev poslanika Adnana Drapića)

-  Informacije u vezi s radovima na lovačkoj kući Lovačkog društva „Lane“ – Sekcija Šatorovići (na zahtjev potpredsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Adema Ribića)

-   Analiza službenih putovanja za mjesec april 2015. godine

-   Informacije o postupcima javnih nabavki u aprilu 2015. godine

-   Izvještaj o izvršenju budžeta za april 2015. godine.

 

Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić izjavio je, govoreći  o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za april 2015. godine, da su porezni prihodi prikupljeni u iznosu od 15,1 milion maraka ili više za 993 hiljade maraka nego u istom periodu prošle godine.

„Kada je riječ o vlastitim prihodima koje prikupljaju odjeljenja i institucije van Direkcije, oni su u aprilu ove godine prikupljeni u iznosu od 1,1 milion maraka što je manje za 157 hiljada maraka, a kada je riječ o prikupljenim prihodima i ostvarenim rashodima u navedenom periodu je prikupljeno 16,3 miliona maraka, dok je izvršeno 11 miliona maraka tako da su prihodi veći od rashoda za 5,2 miliona maraka“, pojasnio je Lučić.