Treća tematska sjednica Vlade Brčko distrikta BiH u vezi s evropskim integracijama

2.12.2014. U prostorijama Gradske vijećnici jutros je održana tematska sjednica na kojoj je usvojen prednacrt Odluke o procedurama u postupku usklađivanja propisa Brčko distrikta BiH s pravom Evropske unije.

Image for news
Na prijedlog Ureda za evropske integracije k znanju je primljena Informacija o prijedlogu mjera u okviru radne verzije srednjoročnog programa prioriteta Brčko distrikta BiH u procesu evropskih integracija za period 2015–2020. godine.

Članovi Vlade jednoglasno su usvojili Strategiju razvoja javnih internih finansijskih kontrola (PIFC) 2014–2017. godine

Napominjući da od 2007. godine postoji Ured za reviziju finansijskih institucija i revizorski izvještaji, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je istakao važnost uspostave dublje organizacione strukture u smislu internih kontrola putem kojih bi se na dnevnom nivou mogao pratiti i analizirati način funkcionisanja administracije, pravovremeno otkrivati izvjesne greške u procedurama i analizirati aktuelne procedure s ciljem njihovog poboljšanja i unapređenja.

"Da bismo došli do svih zakonskih rješenja koja su nužna za donošenje jedne takve strategije Evropska komisija nam je osigurala stručne konsultante koji su nam više od godinu dana pomagali na izradi ove strategije. Imali smo vrlo dobru saradnju, interaktivan odnos i rješenja koja su predložena su od važnosti i mogu se primijeniti na prostoru Brčko distrikta BiH, a naročito je važno edukovati državne službenike koji će znati primjenjivati ova pravila", poručio je gradonačelnik Domić.

2014-12-02-3_tematska_sjednica_Vlade-Anto_Domic

On je dodao da je naznačene stavke potrebno razraditi i pretvoriti u zakonska rješenja koja će se moći implementirati na prostoru Brčko distrikta BiH.

Prema njegovim riječima u 2015. godini predstoji dosta posla kako bi se unaprijedio sistem internih kontrola ističući da je poglavlje 32 koje se tiče finansijskih kontrola vrlo zahtjevno.

"Ukoliko nemate adekvatnu kontrolu finansija onda ne možete upravljati procesima i vrlo lako možete doći u nezavidnu situaciju. Stoga je vrlo važno pravovremeno identifikovati problem kako bi se odmah moglo reagovati i spriječiti stvaranje finansijskih problema. S druge strane, mi smo obavezni kao javna administracija da funkcionišemo po principu ekonomičnosti i učinkovitosti i zbog toga je važno da imamo stalne i kontrolisane procedure utroška javnih sredstava. S obzirom da je cilj da se sa što manje novca dobije najkvalitetnija usluga, nužno je da pored ove strategije imamo i druge operativne dokumente koji će se primjenjivati.“

Šef Ureda za evropske integracije Vlade Distrikta Ilija Stojanović je podsjetio da je na prethodnih nekoliko tematskih sjednica donesen niz vrlo važnih dokumenata i da je jedan od njih, koji se danas razmatrao, radna verzija srednjoročnog programa prioriteta Brčko distrikta BiH u procesu evropskih integracija za period od 2015. do 2020. godine.


2014-12-02-3_tematska_sjednica_Vlade-Ilija_Stojanovic

"Preko 300 mjera je predloženo u okviru te radne verzije i sada je zadatak, već uspostavljenih radnih grupa za evropske integracije, da analiziraju šta je to provedivo, koje su budžetske i finansijske implikacije, te koje efekte imaju mjere na privredu i građane, a s ciljem izrade konačnog prijedloga ovog dokumenta koji bi usvojila Vlada i Skupština Brčko distrikta BiH", pojasnio je Stojanović.

On dodaje da su mjere kreirane u pet sektorskih oblasti koje pokrivaju demokratiju, vladavinu prava, zatim ekonomiju s posebnim fokusom na poljoprivredu i ruralni razvoj, transport, energiju i ključne sektore u kojima Brčko distrikt BiH ima nadležnosti u smislu preuzimanja propisa.