Svjetski dan zdravlja – 7. april

7.4.2016. Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) svakog 7. aprila obilježava se Svjetski dan zdravlja, koji je ove godine posvećen zdravstvenoj temi „dijabetes“, čime se na globalnom nivou želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema i obavijestiti širu društvenu zajednicu.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić uputio je poruku u kojoj se ističe važnost podizanja nivoa svijesti građana o tome šta svaki pojedinac i društvo u cjelini mogu učiniti za svoje zdravlje tokom cijele godine kako bi se ljudi podstakli na razmišljanje o hroničnim bolestima i rizicima kojih nisu svjesni, a koji mogu dovesti do teškog ugrožavanja zdravlja pojedinaca.


Image for news
On je naglasio da se treba fokusirati na promociju jednostavnih mjera opreza i redovnije kontrole koje svi možemo preduzeti u očuvanju zdravlja sebe i svoje porodice te sprečavanju i prevenciji bolesti.

Svjetski dan zdravlja – 7. april ujedno je i prilika za dodatnu promociju zdravlja organizovanjem raznih događaja i javnozdravstvenih akcija na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Tako je danas na Trgu mladih u Brčkom organizovano besplatno mjerenje pritiska i šećera u krvi, koje su priredili članovi Udruženja zdravstvenih tehničara „Medicinar“, a u saradnji s Javnom zdravstvenom ustanovom „Zdravstveni centar Brčko“. Toj aktivnosti pridružila se i šefica Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH dr. Anđa Nikolić, uz nekoliko saradnika iz Vlade, te i sama izmjerila pritisak i šećer i na takav način podržala ovu akciju.

Na današnji dan također se obilježava i godišnjica osnivanja SZO – 7. aprila 1948. godine.