Svjetski dan zdravlja

7.4.2014. Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) svakog 7. aprila obilježava se Svjetski dan zdravlja, koji ove godine ima za temu transmisivne bolesti, odnosno bolesti koje prenose vektori (vector-borne diseases) popraćenu sloganom „Mala bića, velika prijetnja“.

Image for news
Više od polovine svjetske populacije nalazi se u opasnosti od bolesti koje mogu uzrokovati komarci, muhe, krpelji, bube i slatkovodni puževi, a neke od njih su malarija, denga, lišmenijaza i žuta groznica. Najsiromašniji u svijetu su i najviše pogođeni, dok promjene u okolišu te kretanja ljudi i roba širom svijeta čine da su rizici danas dosta veći.
Prilikom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić uputio je poruku u kojoj ističe da se treba fokusirati na promovisanje jednostavnih mjera opreza koje svi možemo preduzeti u očuvanju zdravlja sebe i svoje porodice te sprečavanju i prevenciji bolesti. On je naglasio i važnost podizanja nivoa svijesti svih građana o tome šta svaki pojedinac i društvo u cjelini mogu učiniti za svoje zdravlje tokom cijele godine.
Naime, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je riječ o javnom zdravstvenom problemu globalnih razmjera te ukazuje na izazove sa kojima se suočavaju prilikom rješavanja ove problematike. Svake godine u Evropi od ovih transmisivnih bolesti oboli oko 77 hiljada ljudi, a u periodu od 1990. do 2010. godine je oboljelo oko 1,5 miliona ljudi. Na ovaj dan također se obilježava i godišnjica osnivanja SZO 1948. godine.