Svečano otvoren Centar za dijalizu u Brčkom

23.8.2011.Projekt koji je pripreman 6 godina konačno je realizovan po principu javno-privatnog partnerstva zahvaljujući podršci predstavnika političkih stranaka, odnosno poslanika u Skupštini distrikta, te strpljivosti njemačke firme „Fresenius“ koja je već četiri ovakva projekta ostvarila u Republici Srpskoj, istakao je gradonačelnik, dr. Dragan Pajić na svečanosti otvaranja Centra za dijalizu u Brčkom. Pozdravljajući okupljene predstavnike OHR-a, Ureda u Brčkom, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, Opće bolnice te javnog i političkog života on je naglasio da ovaj projekt ima veliki značaj za Brčko distrikt, gdje će bubrežni bolesnici imati tretman po najsavršenijoj i najsavremenijoj tehnologiji i dodao da je Centar za dijalizu primjer kako treba da izgleda zdravstveni sistem u cjelini.

Image for news
Dr. Admir Čandić, šef Odjeljenja za zadravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta, je rekao da se u brčanskom Centru za dijalizu koristiti metoda hemodijafiltracije, koja je najsavremeniji način tretmana koji sprječava obolijevanje bubrežnih bolesnika od kardiovaskularnih bolesti i poboljšava njihovo opće zdravstveno stanje. On je istakao da će Vlada Brčko distrikta nastaviti sa razvojem zdravsta težeći da brčanski zdravstveni centar bude jedan od vodećih u regionu.
Direktorica prodaje „Fresenius Medical care“ za Balkan Stefanie Piroth je istakla da je ovo 2039. centar Fresenius grupacije koji je otvoren širom svijeta i istakla da u regiji neće biti tako kvalitetnog centra koji će za 120 eura po pacijentu pružati usluge dijalize. Direktorica Piroth je poželjela svim zaposlenicima Centra za dijalizu uspješan rad.

2011-08-23-Otvaranje_dijalize1

Nakon potpisivanja ugovora o gradnji ovog centra u septembru prošle godine „Fresenius“ je uložio u objekat oko 5 miliona eura i radovi su završeni prošlog mjeseca. Centar ima kapacitet od 120 bolesnika, a trenutno su na dijaliziranju 63 pacijenta, i u njemu su instalirani aparati proizvedeni po posljednjoj medicinskoj tehnologiji.