Svečano obilježeno 17 godina postojanja Brčko distrikta BiH

8.3.2017. Danas je u organizaciji izvršne i zakonodavne vlasti u brčanskom Domu kulture svečanom akademijom kao centralnim događajem obilježeno sedamnaest godina postojanja Brčko distrikta BiH.
 

Image for news

Centralna svečanost okupila je brojne međunarodne zvaničnike, goste iz entitetskih i institucija BiH, diplomatskog kora u BiH, predstavnike vjerskih zajednica te predstavnike izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, kao i privrednog i kulturnog života Brčko distrikta BiH.

2017-03-08-Svecana_akademija-5 

Obilježavanju godišnjice Distrikta prvi put je prisustvovao novoimenovani predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko Clint Williamson te visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, prvi zamjenik visokog predstavnika, i supervizor za Brčko Bruce Berton te šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark.
 
Prisutnima na centralnoj svečanosti obratili su se gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark te supervizor za Brčko Bruce Berton.
 
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić poručio je na svečanoj akademiji da Brčko s ponosom može konstatovati da se razvija kao multietničko društvo te da tom činjenicom mogu da se pohvale političari, predstavnici međunarodnih organizacija i svi drugi domaći i strani autoriteti, ali da ta zasluga, kako je istakao gradonačelnik, pripada građanima Brčkog – Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima. Gradonačelnik Milić je dodao da, međutim, stabilni multietnički odnosi ne mogu biti dovoljan kvalitet aktuelnog društva nego da je neophodno završiti velike infrastrukturne poslove, dodatno ojačati realni sektor, reformisati javnu upravu, stvoriti nova radna mjesta.
2017-03-08-Svecana_akademija-4 

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark rekao je, između ostalog, da je Evropska unija uz Brčko distrikt BiH u svim koracima koji vode ka unapređenju života građana ove lokalne zajednice.

2017-03-08-Svecana_akademija-6

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić naveo je da je danas 17. rođendan Distrikta, rođendan jednog tinejdžera koji još uvijek prolazi kroz buran period svog sazrijevanja.

2017-03-08-Svecana_akademija-1

„Često nas nazivaju državom u državi, a to znači da smo odgovorni našim stanovnicima i garantovati im efikasnu i modernu administraciju, sigurnost, toleranciju, jednakost, socijalnu stabilnost itd. Ovo su zahtjevni zadaci koje nije lagano riješiti, ali bez obzira na turbulentno vrijeme možemo se pohvaliti značajnim napretkom u ovim oblastima“, dodao je Domić.
 
Supervizor za Brčko Bruce Berton pohvalio је uspješnu organizaciju lokalnih izbora prošle godine kao i efikasno formiranje vlasti u Brčkom. On je istakao da je zajednički cilj stabilan, održiv i prosperitetan Distrikt.
 
Prisutnima se obratio i Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, koji je rekao da je uvjeren da je pred Distriktom lijepa budućnost gdje se saradnja i suživot mogu uvijek bolje razvijati na zadovoljstvo svih naroda.
2017-03-08-Svecana_akademija-3

Predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko Clint Williamson istakao je da je zadovoljstvo vratiti se u Brčko. „Dolazio sam ovdje prije deset godina. Ljudima koji ovdje žive možda je teško uvidjeti promjene, jer se one dešavaju postepeno, ali ja sam, vraćajući se nakon mnogo godina, uvidio da su te promjene fenomenalne“, naveo je Williamson.

Osim obraćanja visokih zvaničnika, na svečanoj akademiji priređen je i bogat kulturni program.

Ranije danas gradonačelnik Siniša Milić i njegov zamjenik Anto Domić sastali su se u Gradskoj vijećnici sa supervizorom Bertonom, ambasadorom Wigemarkom i arbitrom Williamsonom.

2017-03-08-Svecana_akademija-7

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark obišao je istog dana sa šeficom Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Jelenom Nikić-Damjanović zgradu socijalnog stanovanja na Novom Brčkom, koja je izgrađena u okviru projekta Razvoj integrisanog modela socijalnog stanovanja u teoriji i praksi, a finansirana od strane Evropske komisije.

2017-03-08-Svecana_akademija-8