Sulejman Tihić posjetio Brčko distrikt BiH

11.1.2013. Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić boravio je danas u službenoj posjeti Brčko distriktu BiH gdje se sastao s gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem i Esedom Kadrićem.


Image for news
Gradonačelnik Anto Domić istakao je da je razgovarano o načinima funkcionisanja nove vlasti Distrikta, njenim prioritetima i modelima kako bi državne institucije mogle pomoći, zatim o kapitalnim projektima te o JP "Luka Brčko". Na sastanku je bilo je riječi i o velikim saobraćajnicama koje se planiraju graditi u Brčkom kao i o rijeci Savi kao privrednom resursu.
"Brčko distrikt BiH je kondominijum dva entiteta, ali pod direktnim suverenitetom BiH i svaka posjeta zvaničnika s državnog nivoa koji iskazuje svoj interes za stanje u Brčkom je dobrodošla. Očekujemo da država ima razumijevanja, kao i do sada, za poziciju Brčko distrikta BiH i za vrijeme u kojem funkionišemo bez Ureda OHR-a u Brčkom, kada razvijamo demokratske procese, međuljudske odnose, kulturu tolerancije i razgovora među narodima i političkim strankama s ciljem napretka Brčko distrikta BiH", zaključio je gradonačelnik Domić.
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić istakao je da je Brčko distrikt BiH veoma važan kao dokaz da BiH može funkcionisati.
"Drugi dijelovi BiH mogu se ugledati na Distrikt gdje je dostignut određeni nivo tolerancije i suživota i gdje su etničke, kulturološke i vjerske razlike prednost i bogatstvo, a ne razlog za sukobe. Naravno da nisu riješena sva pitanja i da određene oblasti još treba nadograđivati kako bi se postigla puna ravnopravnost" rekao je Tihić. On je dodao da postoje razmišljanja da li, kroz ustavne promjene, Distrikt treba biti posebna izborna jedinica kako bi imali mogućnost da biraju direktno jednoga poslanika, i istakao da pitanje Distrikta i zastupljenost u Domu naroda ni teoretski po sadašnjem ustavnom rješenju nije omogućeno te da su to pitanja na kojima se može raditi u budućnosti.

2013-01-11-Tihic_u_Brckom-1

Tihić je izrazio spremnost na saradnju i ponudio pomoć čelnicima Vlade Brčko distrikta BiH.
"Veliki kapitalni projekti kao i korištenje resursa rijeke Save koji je od regionalnog značaja, mogu se rješavati samo u saradnji s državnim i institucijama entiteta", zaključio je Tihić.