Stručno predavanje na temu EU Infocentra


19.11.2014. U okviru programa XIII. Međunarodnog sajma privrede Brčko distrikta BiH, u subotu 15. 11. 2014. godine, u prostorijama JP “Luka“ d.o.o. Brčko distrikt BiH, u suorganizaciji EU Infocentra (EUIC) iz Sarajeva te Ureda za evropske integracije pri Uredu gradonačelnika Brčko distrikta BiH organizovano je stručno predavanje na temu Prezentacija aktivnosti EU infocentra u Bosni i Hercegovini.



Image for news
Ovom skupu je prisustvovao i isti svečano otvorio šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Distrikta Tomislav Stjepanović, koji je istakao značaj ovog projekta, koji se finansira sredstvima Evropske unije, a čiji je cilj pružanje informacija o Evropskoj uniji, njenim institucijama i politikama, odnosima između BiH i EU, o procesu integracije BiH i posljedicama za zemlju. „Stoga me posebno raduje što vidim veći broj nevladinih i strukovnih organizacija i nadam se da će ova današnja aktivnost predstavljati početak saradnje od uzajamne koristi“, istakao je Stjepanović na svečanom otvaranju skupa.

Gospodin Edin Atlić, direktor ovog centra, održao je prezentaciju ciljeva i aktivnosti ovog projekta od čega je istakao:

  • Povećanje znanja o procesu integracija zemlje kao i posljedica procesa,
  • povećanje općeg razumijevanja EU, njenih politika i programa među cjelokupnim stanovništvom,
  • značaj širenja znanja o EU institucijama, politikama, ciljevima, prioritetima i mogućnostima i
  • povećanje znanja o odnosima između Evropske unije i BiH, ali i bolje razumijevanje uticaja pretpristupnog procesa na život i očekivanja građana.
2014-11-19-Strucni_skup-EU_Mujo_Hadzic

U prezentaciji na temu „IPA II ključne razlike i specifičnosti“  koju je izlagao šef Odsjeka za koordinaciju programa pomoći EU i regionalnu saradnju pri Uredu za evropske integracije Mujo Hadžić, moderator ovog skupa, učesnicima je približen novi pristup EU fondovima tako da učesnici nakon ove prezentacije mogu prepoznati osnovne razlike i prednosti modela IPA II (2014–2020) nasuprot prijašnjeg modela IPA (2007–2013). Na ovom skupu je zaključeno da ovakve aktivnosti u značajnoj mjeri svim akterima na polju evropskih integracija, od uprave preko nevladinih organizacija pa do građana, u značajnoj mjeri omogućavaju poboljšano razumijevanje reformskih procesa kroz koje BiH na putu ka EU mora proći. Također, dogovoren je nastavak saradnje u budućem periodu između EU Infocentra, Ureda  za evropske integracije Ureda gradonačelnika i Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH.