Specijalna izvjestiteljica UN-a za kulturna prava boravila u Brčkom

22.5.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas specijalnu izvjestiteljicu UN-a u području kulturnih prava Faridu Shaheed iz Pakistana koja je boravila u Brčko distriktu BiH te je razgovarano o procjeni osiguravanja prava u oblasti kulture, pristupa kulturnoj baštini, kao i  omogućavanja svim građanima da učestvuju u kulturnom životu.

Image for news
 
Ovome sastanku, koji je održan u Gradskoj vijećnici, prisustvovali su i šefovi Odjeljenja za obrazovanje i Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Momčilo Poljić i Mustafa Nuković te šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Mara Matkić.
 
2013-05-23-Specijalna_predst__UN_u_Brckom-2
UN-ovo Vijeće za ljudska prava, koje prati i izvještava o stanju prava u kulturi, naglašavajući ključnu ulogu koju imaju umjetnici i kulturne institucije u tom pogledu, imenovalo je Faridu Shaheed,  nezavisnu specijalnu izvjestiteljicu koja je ovom prilikom istakla da su prava u oblasti kulture veoma važna za podršku miru i razvoju.
Shaheed je iskazala zadovoljstvo zbog razgovora s Vladinim zvaničnicima ove lokalne zajednice, kao i izazovima s kojima se susreću u provedbi prava u kulturi, o dobrim praksama i dosadašnjim postignućima.
 
U zvaničnoj posjeti BiH na poziv Vijeća ministara BiH, specijalna izvjestiteljica Farida Shaheed pored Brčko distrikta BiH obići će još i Sarajevo, Mostar, Jajce, Banju Luku i Srebrenicu. Također će posjetiti brojne spomenike, spomen-obilježja i muzeje.