Spasilačka ekipa Brčko distrikta BiH krenula na put za Tursku

08.02.2023. Spasilačka ekipa, sačinjena od ukupno 10 pripadnika iz Odsjeka civilne zaštite Odjeljenja za javnu sigurnost i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH, večeras je krenula u misiju pružanja pomoći područjima koja su pogođena zemljotresom na jugu Turske i Sirije.

Image for news

„Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na sjednici donijela Odluku o izdvajanju novčane pomoći iz sredstava rezervi u iznosu od 50.000,00 KM koja će se posredstvom Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH distribuirati i staviti na raspolaganje područjima pogođenim zemljotresom. Drugi vid u pružanju urgentne pomoći ogleda se u činjenici da će naših 10 spasilaca iz Brčkog biti dio kontingenta civilnih zaštita koje idu iz Bosne i Hercegovine“, kazao je na ispraćaju gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

On je podsjetio na veliku podršku spasilačke ekipe iz Turske koju je Distrikt dobio tokom poplava koje su zadesile ovo područje tokom 2014. godine te je večerašnji odlazak brčanskih spasilaca vid uzajamne podrške kao i civilizacijska obaveza.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić napomenuo je da se radi o samoodrživoj ekipi spasilaca. „Tim koji šaljemo je samoodrživ, to znači da su obezbijeđeni šatorima, grijalicama, agregatima, medicinskom opremom te materijalima za potrebe spašavanja ljudi iz ruševina“, izjavio je Bratić.

„Mi smo ekipa od 10 spasilaca i svi smo obučeni za pronalaženje, potragu i spašavanje unesrećenih iz ruševina. Planirano je da na tom području ostanemo 10 dana i zasigurno ćemo dati sve od sebe“, istakao je Slaviša Lazendić, vođa spasilačkog tima.