Smanjenje stope doprinosa za nezaposlene ili promjena u budžetu

6.2.2011. Na drugom sastanku predstavnika vlasti sa predstavnicima Sindikata Brčko distrikta BiH zaključeno je da se rješenje za problematiku nastalu izdvajanjem stope doprinosa za nezaposlene na teret radnika pokuša iznaći na dva načina koja će biti razmatrana na sastanku Koordinacionog tijela, te Vlade i Skupštine distrikta.

Image for news
Sindikat je predložio rješenje putem amandmana na Budžet za 2011. godinu, koji bi obezbijedio da ovi doprinosi pređu iz obaveze radnika na obavezu poslodavaca u iznosu od oko 1.200.000 KM.
Drugi prijedlog proizašao sa ovog sastanka jeste da Vlada inicira smanjenje stope doprinosa za nezaposlene, ukoliko za to bude postojala politička volja, o čemu bi se onda izjasnila Skupština Brčko distrikta, dok se trajno ovaj vid doprinosa ne reguliše u Zakonu o platama, koji treba biti završen do polovine godine, a da se ne odrazi na smanjenje plata radnicima.
Na sastanku su izneseni i podaci o prikupljanju sredstava po ovom osnovu u prošloj godini i način njihovog trošenja. Direktor Zavoda za zapošljavanje Mladenko Nenadić je rekao da je od doprinosa za nezaposlene u 2010. godini prikupljeno oko 2.760.000 KM, te da je na ime novčane naknade po osnovu nezaposlenosti i za dokup radnog staža potrošeno oko 1.600.000 KM, a ostatak je utrošen za aktivne mjere za zapošljavanje nezaposlenih lica, kojih ima oko 12.000 u Brčko distriktu i na rad Zavoda za zapošljavanje. On je istakao da je vrlo važno da se obezbjeđuju ova sredstva da bi se moglo nastaviti sa projektima koje provodi Zavod za zapošljavanje u cilju smanjenja nezaposlenosti.