Sekretar Vlade Distrikta na sastanku sekretarijata država zapadnog Balkana

6.3.2018. Sekretar Vlade Brčko distrikta BiH Davor Šolaja prisustvuje regionalnom sastanku generalnih sekretarijata država zapadnog Balkana u Danilovgradu u Crnoj Gori na kojem učesnici razgovaraju o ključnim izazovima i zajedničkim načinima unapređivanja planiranja svih aspekata učinka vlada kao i bolje uvezanosti planiranja prioriteta, sektorskih politika i evropskih integracija vlada.

Image for news

Na sastanku sekretara vlada zemalja članica ReSPA-e učešće su, osim sekretara s nivoa BiH odnosno Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, generalnih sekretarijata Republike Srpske i Federacije BiH i sekretara Vlade Brčko distrikta BiH, učešće uzeli i generalni sekretari Crne Gore, Makedonije, Srbije i Albanije. Oni su prezentovali svoja iskustva koja se odnose na organizaciju strateškog planiranja, koordinacije politika i njihovog povezivanja s procesom evropskih integracija. 

Glavni ciljevi prezentacije su stvoriti priliku za institucije Zapadnog Balkana zadužene za izradu politike za razmjenu iskustava i razmjenu dobrih praksi u vezi s učešćem javnosti, unaprijediti saradnju između takvih institucija, doprinoseći boljem razumijevanju zajedničkih izazova s ciljem daljnjeg poboljšanja provođenja savjetodavnih procesa, kao i povećati kapacitete zvaničnika uključenih institucija kroz razmjenu informacija, znanja i vještina.