Šefica Odjeljenja za javne poslove o realizaciji kapitalnih projekata

18.11.2014. Šefica Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Svjetlana Čivčić je izjavila da je tokom jučerašnjeg dana, puštanjem u funkciju prvog kružnog toka u Brčko distriktu BiH na lokaciji kod Opće bolnice, realizovan jedan od kapitalnih projekata koji će značajno rasteretiti saobraćaj u tom dijelu grada.

Image for news

Od puštanja u promet kružnog toka izvršeno je i posmatranje protoka saobraćaja prilikom kojeg je utvrđeno da je odvijanje saobraćaja na ovoj raskrsnici dosta ubrzano kao i da su gužve znatno manje.
Šefica resornog odjeljenja je podsjetila da je ta raskrsnica do sada bila regulisana semaforima, što je stvaralo velike gužve s obzirom da se na tom mjestu odvija tranzitni saobraćaj s velikim brojem teških teretnih vozila.
"Radovi su po našem mišljenju urađeni kvalitetno uz manja kašnjenja zbog kišnih dana budući da su radovi izvođeni u jesen. Također, na toj lokaciji smo zatekli dosta podzemnih instalacija koje smo morali izmjestiti", navodi Čivčić.
Ona je dodala da je rok za izvršenje radova iznosio 60 dana, a izvođač je brčanska firma koja je taj posao dobila na tenderu, po ugovorenoj vrijednosti od 207.000 KM te da je prilikom izvršenja ovog posla angažovan i eksterni nadzor od strane Instituta za materijale i konstrukcije iz Banje Luke, koji je vršen i nad drugim projektima.
"Kapitalni projekti koje realizujemo rade se po principu dvije plus jedna godina, a za prethodne tri godine imamo oko 880 projekata. U okviru tekuće godine ugovorili smo preko 170 projekata vrijednosti oko četiri miliona i tristo hiljada konvertibilnih maraka. Prije nekoliko dana smo objavili tender od 69 lotova, projekti ukupne vrijednosti 1.600.000 KM. Pored toga, u pripremi je još jedan tender od šezdesetak lotova koji objavljujemo u ovoj sedmici, otprilike iste procijenjene vrijednosti", naglasila je Čivčić, dodajući da realizacija kapitalnih projekata za ovu godinu u Odjeljenju za javne poslove iznosi oko sedam i po miliona konvertibilnih maraka namijenjenih za infrastrukturu, izgradnju i rekonstrukcija ulica i puteva na području Brčko distrikta BiH.