Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu boravio u Ptuju

10.11.2014. U subotu, osmog novembra, zajedno s članovima brčanskog Udruženja "Raja s Ficibajera" šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Damir Bulčević boravio je u Ptuju.


Image for news
Tom prilikom sastao se s županom mjesne Općine Ptuj u Sloveniji gospodinom Miranom Senčarom, a osim dugogodišnjeg druženja u oblasti sporta razgovaralo se i o saradnji na drugim poljima, naprimjer o bratimljenju ova dva grada i povezivanju lokalnih zajednica i građana putem raznovrsnih aktivnosti iz oblasti kulture, sporta, obrazovanja, zdravstva, turizma i ekonomije.
S tim u vezi Bulčević ističe otvorene mogućnosti za razmjenu iskustva i dobre prakse ovog grada iz Slovenije za korištenje sredstava iz fondova Evropske unije na lokalnom nivou, a s ciljem unapređenja kvaliteta života građana u Brčko distriktu BiH, ali i procesa evropskih integracija općenito.
Povlačenje sredstava iz evropskih fondova nije bio lagan zadatak ni za Sloveniju, koja u prve dvije godine članstva nije ostvarila dobre rezultate na tom području i još se ne smatra uspješnom premda je na drugom mjestu među novim zemljama članicama EU i među prvih deset među starim članicama. Naime, od raspoloživih 4,6 milijardi eura Slovenija je iskoristila kroz ugovorene ili isplaćene grantove 3,2 milijarde i to za budžetski period 2007–2012. godina.
Među poukama koje je Slovenija iz toga izvukla, a koje mogu biti od koristi i za Bosnu i Hercegovinu ističe se važnost strateškog, dugoročnog planiranja, uključenost političkog vrha zemlje u taj proces od samog početka i dobra koordinacija posla između različitih ministarstava.

2014-11-10-Posjeta_Ptuju-1

Po pitanju regionalnih i lokalnih uprava kao najznačajniji izvor finansiranja ističe se Fond za ruralni razvoj ali i programi EU poput "Europa za građane" koji se u značajnoj mjeri može iskoristiti kako bi se unaprijedili institucionalni kapaciteti za koordinaciju i korištenje EU fondova što je svakako jedna od osnovnih značajki za pristup EU fondovima.
Naime, program „Europa za građane“ podržava jačanje evropskog identiteta zasnovanog na zajedničkim vrijednostima; razvijanje osjećaja pripadnosti EU; unapređivanje zajedničkog razumijevanja i tolerancije između evropskih građana uz razvoj međukulturalnog dijaloga. Program je posebno usmjeren na razmjenu iskustava o pitanjima od interesa te upoznavanje s načinom života građana EU (projekti direktnog uključivanja građana i bratimljenje gradova), podrška evropskim istraživačkim organizacijama koje se bave javnim politikama, organizacijama civilnog društva, kao i aktivnostima podrške očuvanju spomenika.
Pored toga,  kroz korištenje programa EU, pogotovo prethodno navedenog programa „Europa za građane“ otvaraju se mogućnosti za Brčko distrikt BiH da bez utroška budžetskih sredstava unaprijedi odnose sa općinom Ptuj.

S tim u vezi se ističe:

- Geografska sličnost – iskustva općine Ptuj u smislu privlačenja investitora u pretpristupnom periodu posebno unapređenjem ponude kroz razvijene industrijske zone,
- Orijentisanost općine Ptuj ka turizmu kroz bogatu lepezu turističke ponude zasnovane na korištenju rijeka što je rezultiralo unapređenju cjelokupnog poslovnog ambijenta,
- Korištenje pogodnosti kao mikro-regije kroz udruživanje s drugim sredinama,
- Integrisani pristup lokalnom razvoju kroz uspostavu sveopće koordinacije raspoloživih resursa kroz Centar za podršku preduzetništvu i
-  Kontinuirana orijentisanost za stvaranje novih vrijednosti.