Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler u posjeti Distriktu

13.12.2019. Novoimenovani šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler danas je boravio u prvoj posjeti od preuzimanja ove dužnosti Brčko distriktu BiH gdje se u Gradskoj vijećnici sastao s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem.

Image for news

Gradonačelnik je istakao da je u razgovoru Johann Sattler potvrdio da Evropska unija (EU) ostaje ključni partner BiH, ali i Brčko distrikta BiH na putu ka EU.

„Mi u tom procesu osiguravamo stvaranje ambijenta na prostorima BiH i Distrikta koji će omogućiti bolji život za sve naše građane. Na ovom putu je jako važno da osiguramo i vladavinu prava kao i donošenje propisa koji će biti po evropskim standardima, a koji predstavljaju preduslov da ovdje na prostorima BiH i Brčkog podignemo standard ljudi, ali zaustavimo i odliv stanovništva“, kazao je Milić dodajući da je tema u današnjem razgovoru bila i realizacija konkretnih projekata koje EU finansira na ovom prostoru.

„Posljednjih mjeseci su u pozitivnom smislu intenzivirane i određene aktivnosti u Brčkom, a naša zajednička očekivanja su da bismo mi već na proljeće mogli da pokažemo svoju čvrstu i trajnu opredijeljenost da radimo kako na realizaciji tih projekata tako i na prilagođavanju našeg zakonodavstva standardima i propisima EU“, kazao je Milić.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler kazao je da Distrikt ima potencijal da ponovo bude jedna od vodećih lokalnih zajednica u BiH.

„Ovo su krajevi koji su prije trideset godina bili među najbogatijim u zemlji. Imate sve prednosti, pogodnosti, od dobrog geografskog položaja pa sve do „Luke“ Brčko, mladih i energičnih ljudi, i te prilike treba iskoristiti“, kazao je Sattler.

U razgovoru je pohvalio i završetak procesa fiskalizacije kao i očekivanje da se usvoji Zakon o budžetu koji bi svojim novim rješenjima trebao značajno unaprijediti transparentnost u raspodjeli i utrošku sredstava u Distriktu. On je naglasio da bi 2020. godina mogla postati godina akcije djelovanja za sam Brčko distrikt BiH.

Na kraju sastanka šef Delegacije EU u BiH izrazio je da očekuje u skorijem periodu i operacionalizaciju i funkcionalnost Ureda za prevenciju korupcije u Brčkom.