Šef Delegacije EU u BiH i ambasadori EU u posjeti Distriktu

16.4.2013. Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen i ambasadori 18 zemalja članica EU akreditiranih u BiH sastali su se danas u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem gdje je razgovarano o evropskim integracijama i ulozi Distrikta u tom važnom procesu.

Image for news

Na konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka s veleposlanicima EU, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je novinarima kazao da je ovaj sastanak zapravo prilika za upoznavanje predstavnika EU o radu nove vlade, kao i prioritetima u budućnosti.

„Ti prioriteti se odnose, prije svega, na borbu protiv kriminala i korupcije, reformu javne uprave, jačanje privrednog razvoja s ciljem stvaranja boljih uslova za nove investicije kao i ulaganja na ovom području“, istakao je Domić.

2013-04-16-Posjeta_Sorensen_i_strane_diplomate-2

Pored pitanja o funkcionisanju Distrikta nakon supervizije i inicijativama privrednog razvoja ovog područja, postojao je, također, interes za upite o odnosima Distrikta s entitetima te uticaju ulaska Hrvatske u EU.

2013-04-16-Posjeta_Sorensen_i_strane_diplomate-3

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen naglasio je da BiH treba sama odlučiti da li se želi pridružiti Evropskoj uniji, a svi susjedi BiH su na dobrom putu da to učine i krenu ka boljoj budućnosti.

"Ovo je još jedna redovna posjeta koja podrazumijeva, pored ostalog, i upoznavanje sa stanjem u Brčko distriktu BiH kako bismo vam pružili svu moguću pomoć na putu pristupanja Evropskoj uniji. Prema dosadašnjim saznanjima Brčko prednjači u realizaciji većine obaveza koje su preduslov za pridruživanje EU", rekao je Sorensen, naglašavajući da će Ured EU u Brčkom i dalje pružati znatnu pomoć Distriktu u tim nastojanjima.

2013-04-16-Posjeta_Sorensen_i_strane_diplomate-4

Ambasadori u BiH, u ime Njemačke Ulrike Knotz, Francuske Rolland Gilles i Austrije Donatus Kock, također su izrazili zadovoljstvo zbog posjete Brčkom, kao i uspostavljanjem demokratske vlasti i po okončanju supervizije.

2013-04-16-Posjeta_Sorensen_i_strane_diplomate-5

Zvaničnici EU su, nakon prijema kod gradonačelnika, posjetili brčansku Luku, kompaniju MIBO, nevladine organizacije u Omladinskom centru kao i Centar za djecu s posebnim potrebama.