Sedma redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH



15.2.2017.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na sedmoj redovnoj sjednici Odluku o davanju garancije za sufinansiranje troškova transplantacije bubrega licu s inicijalima D. K. iz Brčkog, u skladu sa zahtjevom Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, u ukupnom iznosu od 28.858,55 eura. Usvojena je i Odluka o davanju garancije za sufinansiranje liječenja, odnosno operacije u Republici Njemačkoj licu s inicijalima A. Č. u iznosu do 50.000 eura.


Image for news
Članovi Vlade usvojili su Odluku o odobravanju prijedloga Nacrta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak. Miodrag Trifković, direktor Porezne uprave Brčko distrikta BiH, pojasnio je da se dopune spomenutog zakona odnose na uvođenje olakšice koja se odnosi na priznavanje kamate na uzeti kredit pri kupovini stambenog objekta i to kada se radi o kupovini prve nekretnine.
Odobrene su Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Brčko distriktu BiH kao i Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu BiH. Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović je rekao da su smjernice usvojene s ciljem lakšeg angažmana lica ugovorom o privremenim i povremenim poslovima. „Trenutni važeći zakonski akti zadali su Odjeljenju velike probleme kada je u pitanju angažovanje lica i u praksi se nisu pokazali dobrim“, naveo je Osmanović. Usvojenim smjernicama lica s kojima se zaključuje ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova angažuju se sa evidencija zavoda za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, vodeći računa o strukturi stanovništva.
Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o odobravanju amandmana 1 na Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o vraćanju napuštene imovine. Jelena Nikić-Damjanović, šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, istakla je da je na prošlom skupštinskom zasjedanju ovaj zakon usvojen u prvom čitanju, nakon čega se javila potreba za amandmanskim djelovanjem. „Amandman se odnosi na limit sredstava od 25.000 KM koja se mogu dodijeliti korisnicima uništenih stanova koji nisu ostvarili svoje pravo, a podnijeli su zahtjev u zakonom predviđenom roku do 1. 9. 2007. godine, na identičan način kako se to radi u programima obnove stambenog fonda“, zaključila je Nikić-Damjanović.
Usvojen je Prijedlog Odluke o odobravanju Programa utroška sredstava tekućih grantova za period od 1. 1. do 21. 12. 2017. godine u Kabinetu gradonačelnika – II. dio. Sedma redovna sjednica bit će nastavljena u srijedu, 22. 2. 2017. godine.