„Brčansko ljeto – Savski cvijet 2024”

U okviru tradicionalne kulturno-sportske manifestacije „Brčansko ljeto – Savski cvijet” na brčanskom izletištu Ficibajer održani su nastupi kulturno-umjetničkih društava kao i koncert na kojem su nastupili Selma Bajrami i Semir Cerić.

Image for news

Muzički program zvanično je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić.

„Ova tradicija je, za one koji ne znaju, posvećena jednom insektu, leptiru, savskoj leptirici koja je za svoje stanište birala najčistiju vodu, zrak i zemlju. Birala je našu Savu, Ukrinu, Tisu i par rijeka u Rumuniji. U početku kao dio evropske faune zbog ekozagađenja povukla se u ove rijeke gdje se grčevito bori za opstanak. U Brčkom se pojavila posljednji put 2017. godine. Ovaj prelijepi, sada endemski leptir živi samo jedan dan, u tom danu ništa ne jede i umire na površini rijeke, praveći kompaktan ružičasto bijeli plašt, istovremeno veličanstven i tužan prizor, zadnji put zabilježen prije šest decenija. Ovaj leptir je kroz vijekove bio prirodni marker savršene ekologije, čiste, netaknute i autentične prirode. Danas to stručnjaci zovu ekološki certifikat. Danas je ovaj leptir u nekoliko država zaštićena vrsta, iz tog stoji i tzv. Bernska konvencija, ali ne brani se priroda zakonima i konvencijama prije računa na svijest građana da čuvaju i štite prirodu. Dragi prijatelji, savska leptirica je cijeli svoj kratki život posvećivala našoj Savi i našem gradu, praktično se rađa i umire u istom danu. Iduće godine obećavam da će savska leptirica imati svoj prostor u muzeju, galeriji ili na otvorenom, bit će motiv na suvenirima i dio biltena i literature koji će joj dati posebno mjesto. I na kraju, opća percepcija rijeka kao geografskog pojma da razdvaja. To nije tačno. Sava je duga, široka i duboka, ali na putu našeg prijateljstva to je običan potok koji se gazi bosim nogama. Želim vam puno sreće i zdravlja, gostima iz inozemstva da osim fotografija ponesu utiske i emocije kako je BiH otvorena i topla država, jedinstven mozaik multikulture, historije i tradicije njenih naroda, etalon suživota i tolerancije. Čekamo vas na istom mjestu istim povodom”, kazao je gradonačelnik.

Organizator koncerta je Nautički klub Brčko uz pokroviteljstvo Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH i Skupštine Brčko distrikta BiH. Gradonačelnik je izrazio zahvalnost organizatorima Amiru Softiću i Azuru Hadžiću na uspješnoj realizaciji događaja.