Savjetnik gradonačelnika prisustvovao obuci i prezentaciji dokumenta za izradu integrisanog plana upravljanja otpadom

Savjetnik gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Egrin Huseinović prisustvovao je obuci za administrativne i tehničke saradnike i prezentaciji dokumenta za izradu integrisanog plana upravljanja otpadom koji se realizuje u okviru projekta PRAGES – podrška i jačanje dobrih praksi u upravljanju otpadom.

Image for news

Huseinović je naglasio važnost projekta koji nosi u sebi značajne koristi za očuvanje životne sredine i poboljšanje kvaliteta života lokalnih zajednica.

„Ovaj projekat koji se realizuje uz podršku međunarodnih fondova ima za cilj unapređenje i jačanje dobrih praksi u upravljanju otpadom i vjerujem da bi implementacija značajno doprinijela očuvanju životne sredine i poboljšanju kvaliteta života naših građana“, kazao je Huseinović.

Italijanski tehnički partner Isontina Ambiente detaljnije je učesnike upoznao o dokumentu koji će poslužiti kao osnova za izradu integrisanog plana upravljanja otpadom i koji će pružiti važne tehničke i operativne smjernice za implementaciju održivih rešenja.

Servisno-dokumentacioni centar za međunarodnu ekonomsku saradnju, na zahtjev Uprave regije Friuli Venezia Giulia, izradio je prijedlog projekta pod nazivom „Podrška i jačanje dobre prakse upravljanja i zbrinjavanja otpada na području Brčko distrikta u BiH” (PRAGES) u korist BiH, a na inicijativu Ambasadora BiH u Italiji tokom novembra 2022. godine. Regija FVG je 18. novembra 2022. godine odobrila projektni list pod nazivom „Podrška i jačanje dobrih praksi u upravljanju i odlaganju otpada na području Brčko distrikta u BiH – PRAGES“, a koji je započeo septembra 2023. godine i ovlastila Međunarodne odnose i Evropska služba za planiranje, u svojstvu vodećeg partnera, da učestvuje u projektu s jedne strane, te Brčko distrikt BiH s druge strane.

Jedinica za implementaciju projekata koji se finansiraju iz međunarodnih fondova pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH implementira projekat PRAGES.