Sastanak sa delegacijom "Srpskog omladinskog saveza"

18.3.2014. Na prijedlog Udruženja građana "Srpski omladinski savez“ danas je, u kabinetu gradonačelnika Brčko distrikta BiH, održan sastanak na kojem su predstavnici ovog udruženja gradonačelniku dr. Anti Domiću prezentovali dosadašnja postignuća te iznijeli prijedloge saradnje i aktivnosti na projektu „Edukacija civilnog društva i vladinih institucija u Brčko distriktu BiH u borbi protiv korupcije“.

Image for news
Ovaj projekat finansira Evropska unija, dok je Vlada Brčko distrikta BiH potpomogla njegovu implementaciju osiguravši neophodno sufinansiranje, te drugu materijalno-tehničku podršku i time se usmjerila u pravcu borbe protiv korupcije.
SOS je otpočeo s predstavljanjem rezultata rada uspostavljenog Centra za prijavu korupcije Brčko distrikta BiH čije kapacitete koristi mreža organizacija, a sve s ciljem kontinuiranog informisanja i pomoći građanima pri identifikaciji i prijavi korupcijskih radnji. Također, predočena su postignuća na bosanskohercegovačkom nivou učešćem u antikorupcijskoj mreži Account, te doprinos mreže u izradi dopune zakona o javnim nabavkama i zakona o prijaviteljima korupcije. Poseban naglasak stavljen je na Strategiju i Akcioni plan (2009 - 2014) borbe protiv korupcije koje navedeni projekat tretira, inicirajući njihovu implementaciju. Realizacija Akcionog plana temelji se na ispitivanju javnog mnijenja s ciljem identifikacije i adekvatne slike o percepciji korupcije od strane građana te izradom specijalnih procedura za savjetovanje sa nevladinim organizacijama i profesionalnim poslovnim udruženjima o pitanjima koja se odnose na provedbu Strategije za borbu protiv korupcije.
U zaključku sastanka dogovorena je saradnja na realizaciji navedenih aktivnosti s obzirom da postoji odlučnost, kooperativan stav i želja da se sa umreženim antikorupcijskim aktivnostima, korak po korak, krene ka prevenciji i suzbijanju ovog fenomena.

2014-03-18-Satanak2-2

Predstavnici ovog udruženja iskazali su zadovoljstvo današnjim sastankom u vezi s realizacijom aktivnosti u borbi protiv korupcije. Naglasili su izuzetno važnim prelazak iz faze deklarativnog zalaganja i podrške borbi protiv korupcije u izvršnu fazu po pitanju antikorupcijskih aktivnosti, stoga u narednom periodu očekuju vidljive pomake na polju borbe protiv korupcije.
Konkretne pravce daljnjeg zalaganja opredijelit će buduća saradnja na ovom polju, a potvrditi potpisivanje memoranduma o sporazumijevanju koji je sljedeći korak ka realizovanju zajedničke antikorupcijske kampanje Vlade i civilnog sektora na području Brčko distrikta BiH.