Šadić: Apel stanovništvu da poštuju mjere i naredbe zbog pogoršanja epidemiološke situacije

2.4.2021. „U protekla 24 sata u Brčkom je zabilježeno 126 novozaraženih lica korona virusom, a u brčanskoj Bolnici na COVID odjeljenjima je smješteno preko 90 pacijenata. U COVID i trijažnoj ambulanti u Domu zdravlja u proteklih nekoliko dana ljekari obave dnevno minimalno 350 intervencija. Veliki je broj lica koja moraju da primaju terapiju tako da smo u sklopu primarne zdravstvene zaštite, odnosno u Domu zdravlja otvorili dnevnu bolnicu sa nekih 30-ak ležećih kreveta“, rekao je na konferenciji za medije Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić.

Image for news

On je apelovao na sve građane da poštuju epidemiološke mjere jer je u ovom trenutku, kako je istakao, zdravstveni sistem, koji se već godinu dana bori sa pandemijom korona virusa, preopterećen.

„Razumijem da nam je svima previše mjera i naredbi, ali u ovom trenutku zdravstveni sistem je preopterećen. Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta broja zaraženih mi ćemo morati preduzeti znatno drastičnije mjere koje se tiču svih nas, odnosno napraviti kompletno zatvaranje. Apelujem da svi zajedno učinimo sve da bi se zaštitili ljudski životi“, naglasio je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Šadić je rekao da je Štab za zaštitu i spašavanje danas ponovo razmatrao epidemiološku situaciju te da je odlučeno da sve dosadašnje mjere ostanu na snazi narednih 15 dana, a da se nastava u brčanskim osnovnim i srednjim školama obustavi od 6. do 9. aprila, odnosno sljedeću sedmicu.

Sve preporuke i naredbe Štaba za funkcionisanje privrednih djelatnosti u Brčko distriktu BiH objavljene su na službenom portalu Vlade Brčko distrikta BiH www.vlada.bdcentral.net, a Inspektorat Brčko distrikta BiH će pojačati nadzor nad poštovanjem mjera koje su na snazi.

„Nadležna sanitarna inspekcija će kontrolisati poštovanje epidemioloških mjera, posebno u dane vikenda kao i narednom periodu dokle god situacija bude ovako nepovoljna. Štab nas je danas zadužio da pojačamo nadzor. Molim sve savjesne građane da prijave nepravilnosti i kršenje naredbi na broj telefona Inspektorata“, rekla je glavna inspektorica Inspektorata Brčko distrikta BiH Azijada Ibrahimović.

Govoreći o masovnoj imunizaciji stanovništva Brčko distrikta BiH šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić istakao je da sve teče planiranom dinamikom.

„Vakcinacija je započela prije nekoliko dana, od zdravstvenih radnika. Za sada nemamo prijavljenu nijednu nuspojavu. Sljedeće sedmice vakcinacija se nastavlja u staračkim domovima, a od sljedeće sedmice će biti aktivna i besplatna info linija na koju će se građani moći prijaviti i bit će pozivani na vakcinaciju prema utvrđenom Planu vakcinacije protiv korona virusa“, zaključio je Šadić.